2021-11-21

Big data a szállítmányozásban: miben lehet a segítségedre?

Adat: a legfontosabb tényező az üzleti életben. Hogy miért? Ahhoz előbb látnod kell a különbséget a sok adat és a nagy adat között.

De mit is értünk big data alatt? Miért olyan fontos ez és mik a legfőbb jellemzői?

Mégis hogyan segítheti a szállítmányozást? Megmutatjuk, hogy sokkal többféle módon, mint arra elsőként gondolnál: az üzleti folyamatok optimalizálásától kezdve egészen a raktározási folyamatokig vezethető a lista.

Hogyan használhatod a céged esetében, és mire kell figyelned ehhez?

Végül pedig hogyan segítheti a tengeri szállítmányozást, vagy akár az élelmiszerszállítást?

Cikkünkben kicsit közelebb hozzuk számodra az adat fontosságát és felhasználási lehetőségeinek szinte végtelen mennyiségét.

Mit értünk big data alatt?

Az internet, az online kereskedelem térnyerése óta elképesztő mennyiségű adat áll a rendelkezésünkre. Ez az adatmennyiség pedig percről percre csak több lesz: miért is ne segíthetné a vállalkozás fejlődését? 

A big data tehát, amint a nevéből is kikövetkeztethető, nagy adatot jelent. Hogy hogyan jön mindez egy online vállalkozáshoz? Egyszerű: optimalizálásban, üzletfejlesztésben és a vásárlók megértésében rejlik igazi ereje, hiszen ezek együttesen nem csak segíthetik, hanem nagyban előre is lendíthetik a céljaid elérését.

A szállítmányozásban pedig nem kérdés, milyen sokat segíthet, hiszen gyorsabbá, hatékonyabbá, eredményesebbé és sokkal kiszámíthatóbbá teheti a mindennapi folyamatokat.

A big data és processing definíciója röviden: azok a feltörekvő technológiák és gyakorlatok, amelyek lehetővé teszik nagy mennyiségű strukturált és strukturálatlan adatok gyors és költséghatékony összegyűjtését, feldolgozását, felfedezését és tárolását.

A big data legfőbb jellemzői

Tegyük kicsit tisztába első körben, hogy hogyan jellemezhetnénk ezt a fogalmat: big data. A jellemzői megismerésével egészen biztosan egyértelművé válik, miként is kezelheted és építheted be a vállalkozásodba.

Volumen

A big data nagy volument, és elképesztő mennyiségű adatot jelöl. Csak akkor nevezhetjük nagy adatnak, ha terrabyte-ról vagy annál sokkal nagyobb adattömegről van szó. A kapott adatmennyiség lesz az első, amely meghatározza, miről is van szó.

Sebesség

Ez a mérőszám az adatgenerálás sebességét mutatja. Jó példa erre, hogy ha a Google-t nézzük, a legnépszerűbb keresőoldal másodpercenként 60 000 keresési lekérdezést kap. Ez hatalmas és elképesztően gyors mennyiségű adat. Tehát a big datát a beérkezett adatok gyorsasága is meghatározza.

Érdekes infó, hogy a becslések szerint 2021-re minden ember körülbelül 1,7 megabájt adatot generál másodpercenként. Az olyan vállalatok, mint a Netflix, maximálisan kihasználják a big datat, hogy évente 1 milliárd USD-t takarítsanak meg az ügyfélmegtartás terén.

Változatosság

Általában az adatok három fő típusra oszthatók: strukturált, strukturálatlan és félig strukturált. A big data mindhárom típust tartalmazza. 

A strukturált adatok állhatnak képekből, szövegekből, audió- és videófájlokból is.

Érvényesség és minőség

Az adatok minősége is fontos jellemző.

Ahogy az információáradat egyre szélesebbé válik, egyre több használhatatlan adat kerül bele. Ezért az adatfeldolgozás nehezebbé válik, és kifinomultabb technikákat igényel. Ez minden vállalkozás számára döntő tényező, nem csak a logisztikai ágazaton belül. 

A jó minőségű és friss adat aranyat ér: ezek szegmentálása is fontos feladat.

Előnyei a szállítmányozásban

Ahhoz, hogy az előnyeit is átlásd, először is elengedhetetlen felismerni a különbséget a „sok adat” és a „nagy adat” között. 

A hagyományos technológia évtizedek óta szolgálja a szervezetek elemzési igényeit, lehetővé téve számukra, hogy nagy adathalmazokat elemezzenek hagyományos forrásokból: például raktározási és elosztórendszerekből. 

A „big data” a következő szintre emeli mindezt, mivel lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy jelentős adatmennyiségeket hasznosítsanak. Ebbe beletartoznak a nem hagyományos adattípusok is, mint például a szöveg, hang és videó, az üzleti rendszerek információival együtt

Míg a vállalatok rendelkezésére álló adatok puszta mennyisége ma ijesztő méreteket ölthet, a „nagy adatok” kihasználásának első lépése a megoldani kívánt probléma vagy a megoldandó problémák meghatározása, majd a szükséges adatok megtalálása. 

Az üzleti folyamatok fejlesztésében elengedhetetlen, hogy átlásd és megismerd a rendelkezésedre álló adathalmazt.

Üzleti folyamatok és költségek optimalizálása

Először is be kell lássuk, a big data hatékonyabbá teheti a vállalkozásod. Ha megvizsgálod a főbb mutatókat, és megtalálod a fájdalompontok gyorsan megszabadulhatsz azoktól a problémáktól, amelyek a fejlődésed útjában állnak. 

A problémamegoldáson kívül a big data segítségével hatékony üzleti stratégiákat hozhatsz létre.

Például vegyük a szállítást: az adatok ismeretében átláthatod, melyek a fejlesztendő területek, mikre kell jobban koncentrálnod. 

Ezen kívül a big data elemzése segít a költségcsökkentésben is. Például nyomon követheted, hogy milyen terméket küldenek vissza leggyakrabban. Ennek ismeretében módosíthatod vagy cserélheted az adott terméket, így nem csak a költségeid, hanem a termékportfóliód is optimalizálhatod.

Versenyképesebb árak    

A saját árképzéséhez elengedhetetlen a termék- vagy szolgáltatás árainak figyelembevétele. A big data nagy segítséget jelenthet ebben. 

Az ésszerű és versenyképes árak mindig felkeltik a vásárlók figyelmét, az árképzésben pedig segítségedre lehet az adatmennyiség elemzése.

A trendek megfigyelése

A big data elemző eszközök értékes tényeket gyűjthetnek a közösségi médiából, és jobban megismerheted a jelenleg legnépszerűbb irányokat. 

Egyértelmű, hogy az emberek érzelmei minden sikeres marketingkampány alapját képezik. Minél jobban átlátod, mit várnak tőled a vásárlóid, annál inkább népszerűsítheted a márkád. 

Például egy karácsonyi időszakra sokkal alaposabban felkészülhetsz az adatok ismeretében.

A kockázatok elkerülése

A big data hasznos lehet a kockázatkezelésben is. Ha adatokat gyűjtesz hasonló vállalkozásokról, azok sikereiről és kudarcairól, megkönnyítheted az utat a céljaid felé. 

Az ilyen statisztikák irányt mutathatnak a beszerzéshez, fejlesztéshez, valamint kiküszöbölheted segítségükkel a lehetséges buktatókat is. 

Érdemes folyamatosan figyelni a konkurenciát, de akár más iparági szereplőket is.

Ügyfélkapcsolatok javítása

A big data továbbítására és elemzésére szolgáló speciális eszközökkel elképesztő mértékben növelheted a vásárlói elégedettséget.
Ezek a szoftverek és keretrendszerek az ügyfelek észrevételei, érdeklődési pontjai vagy más elérhető források alapján elemzést készíthetnek. 

Az ügyfeleid problémáinak vagy kívánságainak ismerete kulcsfontosságú a velük való hosszú távú kapcsolatok kialakításához és a lojalitásuk eléréséhez.

Az ügyfélkapcsolatok szinte minden logisztikai területen visszaköszönnek, ahol big data-t alkalmaznak. Először is, az ügyfelek vágyainak ismerete segíthet megcélozni az őket, valamint alkalmazkodhatsz hozzájuk. 

Az ügyfelek nyilvánosan megosztott információinak elemzésével lehetőséged van arra is,  hogy optimalizáld a szállítási ütemezést. 

Mikor érdemes szállítani? Mikor vannak otthon? Melyik napszak a legalkalmasabb számukra? Mind mind olyan kérdések, amelyekre könnyen választ találhatsz.

A szállítás fejlesztése

A szállítás fejlesztése kulcsfontosságú. Ennek optimalizálása, a közlekedésre hangolódás, vagy a rosszul megadott adatok is kiküszöbölhetők a big data segítségével.

Csökkenő benzinköltségek, meghatározható útvonalak, alaposabban beosztható idő, optimálisabb csomagolás: csak pár lehetőség, amelyben segíthetnek az adatok ismeretei.

Fokozott árubiztonság

A futárszolgálatok egyik fő feladata, hogy megóvják az törékeny árukat a sérülésektől. A korábbi hibákból, szállítási lehetőségekből tanulva sokkal kifinomultabb és biztonságosabb szállítás érhető el.

Nem árulunk el nagy meglepetést, ha azt mondjuk: a big data ebben is segíthet. 

A lehetséges problémák kiküszöbölése, a munkavállalók szervezettsége vagy a speciális felszerelések is kiszámíthatók az adatok ismeretében.

Kifinomultabb raktározási folyamatok

A logisztikai big data eszközök átalakítják a raktárkezelést, hatékonyabbá és kényelmesebbé teszik azt. 

Remek példa erre, hogy a leggyakoribb termékeket több tárhelyre teszik, hogy mindig a lehető legkisebb ráfordítással elérhetőek legyen komissiózás során. Az is gyakori eljárás, hogy azokat teszik optimális magasságú polcokra, amelyek könnyebben hozzáférhetőek legyenek.

A vezetők oldaláról a big data eszközök olyan információkat nyújtanak, amelyek hasznosak lehetnek, ezek az alábbiak:

 • Szállítás ütemezése,

 • Költségcsökkentés,

 • Áruk tartósítása,

 • Csomagok állapota,

 • Futárok helyzete.

Mit vegyél figyelembe a big data használatához?

Az adatok megléte egy dolog: számos feladat van, amelyre figyelni kell velük kapcsolatban. Abszolút nem mindegy, hogyan és miként gyűjtöd, tárolod vagy kezeled őket.

 • gyűjtés: az adatforrások mibenléte a gyűjtés egyik fontos eleme.

 • folyamat: az adatok folyamatában nagy segítséget nyújthat, ha redukálod az adathalmazt.

 • kezelés: különböző helyekről, különböző forrásokból származhatnak az adatok, melyeket meg kell érteni és meg kell határozni, valamint ellenőrizni,

 • fogyasztás: hogyan és miként fogyasztják az adatokat a vásárlóid? Hol böngésznek és milyen közösségi média felületeket használnak? Fontos infó lehet, melynek megértése kulcsfontosságú,

 • tárolás: a megfelelő adattárolás, és a GDPR betartása szintén nagyon fontos szempont, amelyet alaposan át kell gondolnod,

 • adatkezelés: a big data kezelése és folyamatainak kezelése is fontos szempont.

Big data a szállítmányozásban

A big data számos területen hatalmas segítség lehet a szállítmányozáson belül. Ilyen a tengeri szállítmányozás is: például a hajókra szerelt érzékelők segíthetnek abban, hogy alaposabban megtervezhessék az útvonalakat, és kikerüljék a késéseket.

A hajózási ágazatban a megfelelő rakománykövetés elengedhetetlen a szükséges biztonság érdekében. Az adatok segítségével kiküszöbölhetők a költséges problémák, és a hajótervezésben is komoly előrelépéseket tehetnek a segítségükkel.

Az a romlandó élelmiszer készletezésében is komoly szerepet kap a big data. A szállítás megtervezésén túl sokkal átfogóbban követhetők így a vásárlók preferenciái, amely nem csak az ételpazarlást kerülhetik el, hanem a pontos igényeket is felmérhetik.

A big data tehát sokoldalúan felhasználható a logisztikai szolgáltatásokon belül. Hogy miként színesítheted és gyarapíthatod a kiszállítási lehetőségeid? Kérj tőlünk ajánlatot, és segítünk megtervezni a számodra legmegfelelőbb megoldást!

Szólj hozzá Te is!

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

Gyorsaság, megbízhatóság, költséghatékonyság