2022-03-02

Csomagküldés külföldre: hogyan lehet hatékony?

A nemzetközi csomagküldés lehetőségei egyre szélesebbek. De hogyan szállítják a csomagot külföldre? Mikor van egyáltalán szükség erre a szolgáltatásra?

Milyen alternatívákat kínál a külföldre történő szolgáltatás, és mik az előnyei, illetve hátrányai a különböző lehetőségeknek?

Hogyan működik a vámkezelés, illetve mikor érdemes ajánlottként feladni a csomagot?

Mikor van szükség a külföldi csomagküldésre?

A kiszélesedő online lehetőségek, a webshopok térnyerése nem csak a cégek számára nyitotta ki a lehetőségeket, hanem a magánszemélyek számára is. Már bőven nem csak Magyarország területén van lehetőség csomagküldésre: a világ minden pontjára igénybe vehetünk olyan szolgáltatásokat, amelyek megkönnyítik a szállítást. 

A küldemény sok esetben olyan szolgáltatást is igényelhet, amelyre elsőként nem is gondolnánk. De ahhoz, hogy megismerjük, hogyan történik akár az európai, akár az amerikai csomagküldés, lássuk, mikor veszik igénybe általában az emberek ezt a lehetőséget:

 • online rendelés: a legkézenfekvőbb, hiszen nem minden esetben található az országban olyan termék, amelyre szükségünk lenne. Magánemberként és cégként is gyakran akadhatnak olyan szükségletek, igények, amikor egyszerűen és biztonságosan szeretnénk hozzájutni az adott termékhez, de itthon az nem kapható.

 • külföldön élő családtagok, barátok: amennyiben a család vagy ismertségi kör valamely tagja külföldön él, hasznos, ha tudjuk, miként adható fel számukra küldemény.

 • webshop növekedése: cégek esetében egy-egy webshop hamar kinőheti magát, és elkezdheti a külföldre történő terjeszkedést.

Nemzetközi csomagküldés: hogyan működik?

A külföldi szállítmányozás rejt magában néhány izgalmat, de hogyan lehet jól, biztonságosan és gyorsan célba juttatni a csomagokat? 

A megbízható feladási lehetőségek egyre nagyobb teret kapnak, azonban ehhez jó látni azt, miként is működik a folyamat.

 1. Ajánlatkérés: a külföldi csomagküldés esetén minden az ajánlatkéréssel kezdődik. Nagyobb szállítmány esetén számos olyan szolgáltatás igénye is felmerülhet, amit jobb már az elején tisztázni, hogy mindkét fél számára átláthatóak legyenek az igények.

 2. Szerződéskötés: a csomagszállítás árait és a hozzá tartozó extrákat a kérések határozzák meg. Ezt egy szerződés keretein belül fixálhatjuk a szolgáltatóval.

 3. Extra szolgáltatások: ha nagy méretű csomagról vagy express szállításról van szó, azt mindenképp jelezni kell a szolgáltató felé. Az információ nagyon fontos, így más országok esetén ezeket még pontosabban kezeljük.

 4. Szállítás: a megfelelő futárszolgálat kiválasztása során a szállításra extra figyelemmel gondoljunk. A rövid határidők, a gyors szállítás és a megbízható kézbesítés fontos szempontok. Mindig érdeklődj a lehetőségekről és a további feltételekről. 

Európai Unión kívüli feladás esetén export vámeljárás szükséges és a csomaghoz mellékelni kell a csomag tartalmát és értékét tartalmazó feljegyzést, az úgynevezett proforma vagy kereskedelmi számlát.

A nemzetközi csomagküldés lehetőségei

Jó hír, hogy már egyre több alternatíva közül választhatunk.

Az export vagy külföldi csomagszállítás során több szolgáltatás is rendelkezésre áll. Egyes csomagok a gyorsaságot és a közeli országokba történő szállítást igénylik, míg más küldemények, rakományok nagy méretűek, és világ egy messzebbi országába kerülnek kiküldésre.

A szolgáltatást és a szolgáltatót ezért mindig a csomag igényei szabják meg.

Futárszolgálat

A futárszolgálatos szállításban a legkiemelkedőbb előny a gyorsaság. Európai országokon belül akár 1-2 nap (de akár aznap is) távolabbi országok irányába pedig akár 2-4 munkanap alatt is megvalósítható a szállítás. 

A csomagküldés ezen módja nem csak azoknak éri meg akik egyszeri, nemzetközi kiszállítást szeretnének, hanem akár rendszeres szolgáltatás formájában is megéri.

A futárszolgálat előnyei

A futárszolgálat az alábbi előnyöket tartogatja csomagküldés esetén:

 1. Gyorsaság: a világ bármely pontjáról is legyen szó, a címzett pár napon belül, tehát extra gyorsan, megkapja a csomagot vagy csomagokat.

 2. Rugalmasság: igénybe vehetők extra szolgáltatások, de fizetés során utánvét ritkán vehető igénybe, azonban a további lehetőségekről érdemes informálódni. A csomagokat nyomon követhetjük, egészen a megérkezésig.

 3. A csomag biztonsága: a futárcégek a legbiztonságosabb csomagszállítási lehetőségeket garantálják. A csomagok eltűnési esélye minimális.

 4. Kedvező árszabás: a feladási költségek igen kedvezőek lehetnek.

A futárszolgálat hátrányai

Íme néhány információ a hátrányokról:

 1. Nagyméretű termékeknél kevésbé kedvező: ezekben az esetekben sokat számít a súly és a méret, a nagyméretű csomag más csomagokat szoríthat ki, ezt pedig meg kell fizetni.

 2. Az Európai Unión belül nem, de egyéb külföldi desztinációk felé mindenképp szükséges a vámkezelés.

 3. A csomag átvételének, címzésének rossz megadása plusz költséget jelenthet: ráadásul ez az összeg eltérhet, attól függően mely országból történik a visszaszállítás.

 4. Egyes országokba nem szállíthat futár.

Légi szállítmányozás

Ha légi megoldással szállítjuk a küldeményt, egyszerűen és biztonságosan intézi ezt a szállító fél. Hasznos lehet azoknak, akik elsősorban távolabbi célok felé szeretnének elérhető minőséget biztosítani.

A légi szállítmányozás előnyei

Ezek a legnagyobb előnyei ennek a feladási alternatívának:

 1. Gyors és biztonságos: legnagyobb előnye, hogy a legbiztonságosabb módon szállíthatunk a világ bármely országába. 

 2. Alacsony biztosítási díjak: értékes, nagy csomagok esetén ez mindenképp nagy előny.

 3. Érzékeny, nagy értékű tárgyak szállítására a legjobb mód: hiszen biztonságosan és jó áron biztosítva vehető igénybe ez a szolgáltatás. 

 4. Bárhova szállíthatunk: kedvező lehet az olyan cégek, személyek számára, akik gyakran és sok helyre szállítanának. 

A légi szállítmányozás hátrányai

Természetesen, mint mindennek, ennek is vannak hátrányai is:

 1. Drága: a fuvardíjak esetén ez a szállítási mód a legköltségesebb.

 2. Környezetszennyező: a légi szállítmányozás karbonlábnyoma kiemelkedően magas.

 3. Veszélyes anyagokat nem szállíthatunk így: légi szállítmányozás keretein belül tilos a veszélyes anyagok fuvarozása.

 4. Szigorú szabályozások: a csomagot érintő szélesség és hosszúság, valamint a súly komoly szabályokhoz kötött.

Tengeri szállítás

A csomagküldés külföldre vízi úton is elérhető. A szállítási feltételek ugyan kötöttek, de ennek ellenére rengeteg esetben választják ezt a megoldást az online rendelések esetén.

A tengeri szállítás előnyei

Ez a három legfontosabb információ, ha az előnyöket keressük: 

 1. Kedvező díjak: a csomagokat kedvező feltételek mellett juttathatjuk el nemzetközi vizeken.

 2. Nagy tömegű áruk mozgatása: a hajók lehetőséget adnak arra, hogy a súly korlátozása nélkül, óriási konténerekben szállíthassák a küldemények sokaságát.

 3. Bármely kontinens elérhető: nemcsak, hogy külföldre, hanem bármely kontinensre szállíthatunk.

A tengeri szállítás hátrányai

Azonban a szállítási feltételek néhány hátránnyal is szolgálnak:

 1. Hosszadalmas: a hajók kifutási és érkezési ideje több lehet, mint más szállítási módoknál.

 2. A kikötőből még tovább kell szállítani a rakományt: a célállomás sokszor messze esik az érintett kikötőtől, ahonnan még valamilyen formában ki kell szállítani a csomagokat. 

Közúti szállítás

A háztól házig, kötetlen pályán történő szállítások szintén nyomon követhető opciót nyújtanak a küldemény célba érkezésére. A cégek szolgáltatásait az alapján érdemes igénybe venni, hogy melyik felel meg leginkább a céljainknak.

A hasznos szolgáltatások sokrétűek, nincs ez másképp a közúti fuvarozásnál sem.

A közúti szállítás előnyei

A szolgáltatás adta előnyök Magyarország útjain túl is megtalálhatók, hiszen a közúti fuvarozás számos országba lehetséges:

 1. Rugalmas költségek: érthető, hogy a szállítási áron sokan spórolnának. Ha a csomagküldés külföldre ilyen módon történik, a költségeket kiszámíthatóan kezelhetjük.

 2. Háztól házig szállítás: az egyik legnagyobb előny, hogy a címzett telepéig, házáig szállítható a küldemény, akárcsak a futárcégek esetén.

 3. Pontos és jól követhető: nem csak a csomag követhető nyomon online, hanem az egész folyamat is. A fuvarozási szerződésben meglelhető minden lényeges információ.

A közúti szállítás hátrányai

A közúti csomagküldés természetesen hátrányokkal is járhat, különösen nemzetközi viszonylatban:

 1. Rakomány súlya és mérete meghatározott: a jármű méret, magasság, szélesség és hosszúság korlátai belföldi és nemzetközi helyen is nehezítheti a szállítást.

 2. Munkaerőigényesebb: a sofőrhiányon túl a további munkaerők bevonása is problémás lehet. Ez pedig magasabb költségekkel járhat.

 3. A forgalom bezavarhat: a szállítások akár több munkanap növekedést is jelenthetnek, ha a forgalom alapján választunk, hiszen az utakon lévő járműmennyiség kiszámíthatatlan.

 4. Úthálózatok minősége nem mindig megfelelő: az autópályák általában jó minőségűek, de ez változhat több helyen, úton, mivel az országok nem tudnak azonos állapotot garantálni. Ez pedig a küldemény állapotában is kárt okozhat.

 5. Környezetszennyező: akár csak a légi szolgáltatások esetében, a környezetszennyezés is negatív információ lehet.

Magyarország útjain túl is számolni kell a balesetekkel és az utak zsúfoltságával.

 

Kötöttpályás szállítás

A vasúti szállítmányozás több esetben is hasznos lehet. Ha a csomagokat nemzetközi pályára bocsájtanánk, szintén érdemes számolni ezzel a lehetőséggel. Ezért ismerkedjünk meg kötöttpályás csomagküldés nyújtotta szállítási információkkal.

Számos cég választja ezt az alternatívát, hiszen a csomagokat kiszámítható és egyszerű módon juttathatja el a címzetthez.

A kötöttpályás szállítás előnyei

Az alternatíva legnagyobb előnyei:

 1. Kedvező díjak: pozitív információ ez azok számára, akik kiszámítható költségeket keresnek.

 2. Nagy tömegű áruk szállítása: nem csak a hosszúság, szélesség vagy magasság lehet bármekkora, hanem a súly is.

 3. Könnyen szervezhető: meghatározott időben indul és érkezik általában a szállítmány.

 4. Konténeres és kombinált fuvarozás is lehetséges: ráadásul mindezt biztonságos keretek között, így nem kell izgulni a csomag állapota miatt.

 5. Biztonságos: nem kell útdíjakkal, balesetekkel, az út állapotával foglalkozni, hiszen a kötött pálya legnagyobb előnye, hogy azon a területen csak a vonat közlekedik.

A kötöttpályás szállítás hátrányai

Az alábbi hátrányokkal érdemes számolni:

 1. Nincs háztól házig szállítás: a kötöttpálya legnagyobb hátránya, hogy az állomásokról még további fuvar szükséges.

 2. Hosszadalmasabb kiszállítás: rövid, gyors szállítások esetén nem éri meg ezt a lehetőséget választani emiatt.

A fulfillment szolgáltatás

Korábban már írtunk a fulfillment szolgáltatások csomagküldés kapcsán felmerülő előnyeiről. Mindez nemzetközi viszonylatban is jól működik.

A fulfillment során egy logisztikai cég teljeskörű, kiszervezett szolgáltatást nyújt, egy kézben összpontosítja a raktározás, készletnyilvántartás, csomagolás és kiszállítás feladatait. 

A raktárbérlés előnyein túl tehát a nemzetközi szállítási folyamatban is profitálhatunk.

Hogyan fest ez a folyamat külföldi csomagküldés esetén? A legjobb megoldás, ha keresünk egy kinti fulfillment szolgáltatót, aki a raklapon, nagyobb mennyiségben (ezért olcsóbban) kijuttatott árunkat kezeli.

Akkor gondolkodjunk ilyen megoldásban, ha a kérdéses termék szűk piacra készül, pl. kizárólag Németország, Szlovákia vagy Anglia az elsődleges értékesítési pont. A fulfillment csomagküldésnél fontos tényező ugyanis, hogy egy helyre, nagy mennyiségű árut küldjünk.

Ezt az árut átveszi a szolgáltató, címkézi, raktározza, szállítja és nyomon követi a csomagot, sőt, akár a csomag visszaküldését is intézi.

Mielőtt kiválasztjuk a nekünk kedvező megoldást, számoljuk ki, hogy a fulfillment szolgáltatás valóban megéri-e nekünk a nemzetközi szállítmányozás során.

 

Vámkezelés: mit érdemes tudni róla?

Mindenki "mumusa" a vámkezelés: azonban nem kell olyan nagyon tartani tőle. Vannak helyzetek, például Európán kívül történő kiszállítás, amikor szükséges a vámkezelés.

A vámkezelés célja, hogy a csomagküldés során a nemzetközi csomag mentesüljön a vámeljárás alól, és az importáru felszabaduljon a belföldi forgalom számára, vagy az exportáru kiléphessen a határon. 

A végleges célzatú vámkezelést általában a vámadós intézi, ez valamilyen okmány benyújtásával történik. Ez alapján kerül sor a vámeljárásra, melynek fő mozzanatai a belföldi forgalom számára történő vámkezeléskor a következők:

 • vámvizsgálat,

 • vámfizetési kötelezettség megállapítása,

 • vám kiszabása és közlése,

 • vám beszedése.

A vámvizsgálat alatt a vámhivatal a benyújtott indítványt formailag felülvizsgálja, valamint ellenőrzi, hogy az előírt okmányokat hiánytalanul benyújtották-e. Ezt követi az áruvizsgálat, mely lehet külső vagy belső. Belső áruvizsgálatra akkor kerül sor, ha az áru azonossága kétes, vámbűntett gyanúja merül fel, vagy ha azt külön kérik.

Ezt követi a vámfizetési kötelezettség, valamint kiszabják a vámtételt is. Meghatározzák, ki fizeti a vámot, és mekkora lesz a kérdéses összeg.

Végük kiszabják és közlik a vámot.

A vámot mindig az importőr ország hivatalos fizetőeszközében szabják meg.

 

Miután a vám befizetése megtörtént, a csomag felszabadul a belföldi forgalom számára.

A külföldre történő csomag tehát számos módon és formában eljuthat a címzetthez. Csomagfeladás esetén belföldi és nemzetközi forgalomra is készülhetsz. 

Ezesetben ha külföldi webshopot üzemeltetsz, és szeretnél Magyarországon is értékesíteni, mi vállaljuk a küldemények külföldi felvételét és magyarországi házhozszállítását.

Szólj hozzá Te is!

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

Gyorsaság, megbízhatóság, költséghatékonyság