2020-12-17 - https://mydronespace.hu/

DRÓN KÉZBESÍTÉS 2020-BAN: ROBBANÁS ELŐTT A PIAC?

Mit tudnak tulajdonképpen a drónok szállítani?

Jelenleg az áruk, amelyeket a drónok szállítanak, négy szegmensre oszthatók: kiskereskedelmi áruk, élelmiszer, orvosi és ipari termékek. Ezek mindegyikének nagyon fontos technikai, társadalmi és törvényi kérdései vannak, amelyeket meg kell válaszolni. Ráadásul ezek a szegmensek nem is egyformán fejlettek, a piaci érettség különböző fázisaiban vannak.

A kiskereskedelmi áruk alatt jelenleg elsősorban az e-kereskedelmi platformokon, például a JD.com, az Amazon vagy a DHL által szállított árucikkeket értjük. Az élelmiszerek szállítása, eddig éttermek ételeinek házhozszállítását jelentette a gyakorlatban. A jövőben azonban ez a paletta bővülni fog számos egyéb alaptermékkel például élelmiszerekkel.. A drónokkal szállított orvosi termékek jelen pillanatban vérkészítményeket, oltásokat, gyógyszereket, méregoldó oldatot, és egyes esetekben akár a szervátültetéshez szükséges orvosi hozzávalókat és egyéb orvosi eszközöket  jelentik. Utolsóként pedig az ipari áruk, amelyeket kiszállítanak, nagymértékben függenek az adott iparág egyedi jellemzőitől. Például az autógyártásban ezek lehetnek autóalkatrészek, az energiaiparban pedig karbantartáshoz szükséges eszközök.

Ki szállít drónnal?

Kétféle vállalkozás végezhet drón-szállítást: a drón-szolgáltatók és a saját üzletüket drónokkal bővítő vállalkozások. A legfontosabb különbség közöttük az, hogy az előbbiek másoknak kínálják szolgáltatásaikat, míg az utóbbiak drónokat alkalmaznak a saját munkafolyamatainak optimalizálására . A Drone Service Providerként (DSP, drón szolgáltató) működő prominens vállalatok közé tartozik a Wing, a Zipline, a Flytrex, a Flirtey, a Matternet, a Volans és az Antworks.

Eközben a legjelentősebb társaságok, amelyek drónokat működtetnek a belső üzleti szolgáltatások számára, a JD.com, a DHL, az Amazon, a Walmart, a Zomato és az SF Express. A piac ezen oldalán levő meghatározó szereplők jelentős része, vagy postai szolgáltató társaság, vagy e-kereskedelemmel foglalkozó óriás. Vannak olyan kormányközi programok is, amelyeket érdemes szintén megemlíteni, például a Világélelmezési Program és az UNICEF, amelyek drónszállításokat végeznek humanitárius célokra.

Hol működik már a drónos szállítás?

Drón szállítások jelenleg a következő országokban elérhetőek:

  • Ruanda és Ghána Afrikában, ahol a Zipline vért szállít;
  • Ausztrália és Vanuatu Óceániában a Wing és a Swoop Aero a kormány által jóváhagyott drón-szállításokat folytat;
  • Finnország, Izland és Svájc Európában a Wing, a Flytrex és a Matternet folytatja drón-szállítását a kiskereskedelemben, élelmiszer- és gyógyszeriparban;
  • Kína és Japán Ázsiában a Rakuten, a JD.com, az Ele.me és az SF Express köszönhetően, amelyet hamarosan India követ, ahol a Zipline  kezdi meg működését;
  • Az Egyesült Államok számos államában, ahol a Wing, a Flytrex, a Volans-i és a UPS Flight Forward szállít termékeket.

 

Mennyire szigorú a szabályozás?

A drón szállításokat végző társaságoknak nincs könnyű dolga a drón-szabályzásokkal kapcsolatban. Ennek részben az az oka, hogy nem tartoznak a hagyományos drónos szabályok, törvények alá, azonban már napjainkban is nagy számú drónt üzemeltetnek.

Számos végrehajtható művelettel szemben, a drónokkal lebonyolított szállításokhoz általánosságban elvárt igény a látástávolságon kívüli  (BVLOS – Beyond Visual Line of Sight) repülési képesség megléte. Nem szabad elmenni továbbá szó nélkül amellett a tény mellett sem, hogy a drónos kiszállítások túlnyomó többsége vélhetően sűrűn lakott területek fölött az eszközhöz rögzített csomaggal fog lebonyolódni. Ezek repülési paraméterek azt jelentik, hogy a polgári légiközlekedési hatóságok és léginavigációs szolgáltatók külön jóváhagyását igénylik. A UPS például a közelmúltban megszerezte az elérhető legmagasabb FAA jóváhagyást, ami azt jelenti, hogy drónok segítségével végezhet szállítást, szolgáltatásuk bárminemű korlátozása nélkül.

Mit várhatunk 2020-ban?

  • Folyamatos bővülés

 Arra lehet számítani, hogy egyre több új drónos kézbesítéssel foglalkozó cég fog felbukkanni, hogy piacot szerezzenek. Ezek egy része bizonyosan fog fejleszteni, innovatív megoldásokat bemutatni, ezért gyors fejlődés jöhet technológiai értelemben is.

  • Szorosabb partneri viszonyok

A drón-szállítások egyik kulcsa a stratégiai kereskedelmi és állami-magán partnerségek. Jó példa a Zipline, amely nem tudott volna ilyen hatékonyan terjeszkedni a kormányzati partnereikkel való tartós együttműködés nélkül.

  • További mentességek

Az USA-ban úttörőnek számító UPS után az FAA jelenleg további hat drón szállítást végző céget vizsgál, így egyre több cég számíthat majd arra, hogy megkapja a legmagasabb minősítést.

 

Források: 

https://www.droneii.com/in-the-spotlight-drone-deliveries

https://mydronespace.hu/aktualitasok/dron_szallitas

 

Szólj hozzá Te is!

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

Gyorsaság, megbízhatóság, költséghatékonyság