2022-02-04

Futárszolgálat árak: mire számítsunk 2022-ben?

Ha bármilyen szolgáltatást választ az ember, szívesen tájékozódik először az árakról. Az online kereskedelem és a csomagküldés is kérdéseket vethet fel.

Miért fontos az ár, akár alacsony, akár magas, a futárszolgálatok esetén? Milyen elemekből áll össze egy szolgáltatás?

Milyen árakra számíthatsz, és miért nem érdemes a legolcsóbbat választani?

Mik azok az extra szolgáltatások, amelyek megdobhatják a végösszeget, és mik azok, amikből hiány van a piacon?

Miként fontos az ár, ha futárszolgálatról van szó?

Mint, értelemszerűen a legtöbb szolgáltatás esetében, a csomagküldő szolgáltatások árait is szeretnénk a kedvező kategóriába sorolni.

Azonban mindig szem előtt kell tartani, hogy az ár korántsem az egyetlen fontos tényező. Az alábbi szempontok nem csak az árképzést, hanem a kiválasztott szolgáltató színvonalát is mutathatják:

 • a futárszolgálat megbízhatósága: mennyire pontosak a kiszállítások, megérkezik-e a megbeszélt időpontban a termék?

 • sebesség és idő: lehetősége van-e a vevőnek arra, hogy időzítse a csomag érkezését? Milyen gyorsan és mennyi idő alatt teljesíti a szolgáltató a kérést?

 • fizetési módok: vannak futárszolgálatok, ahol az egyes fizetési módok, például utánvétes fizetés, költségei is eltérhetnek. Ezt a szempontot szintén figyelembe kell venni és át kell gondolni.

 • speciális kérések és a vevők igényei: a szállítási folyamat során előfordulhatnak különleges kérések (nagy csomag szállítása, express szállítás, stb.), amelyeket nem minden cég teljesít. A vevők szintén kérhetnek olyan opciókat, amelyeket nem tud minden szolgáltató teljesíteni.

 • a futár szerepe: mivel ő az, aki személyesen találkozik a vevővel, kifejezetten lényeges a róla alkotott benyomás, hiszen a róla alkotott pozitív vélemény elégedettségi faktor a vásárlási folyamatban.

Milyen tételekből áll össze a futárszolgálat árképzése?

A szolgáltatások árkalkulációja számos tényezőből tevődik össze. Nem véletlen, hogy az árajánlathoz az ajánlatot kérő cég, kft. pontos adatai szükségesek. Az elérhető szolgáltatások ismeretében egyszerű igénybe venni ezt a kalkulációt, melyet minden futárszolgálat elkészít a kérés beérkezését követően.

Lássuk, mik azok a legfontosabb elemek, amelyekből végül összeáll az ajánlat.

Az ajánlatkérés mi is szeretjük gyorsan, egyszerűen és átláthatóan megadni neked azt, amit keresel. 2022-ben is a 2021-es árakkal megyünk majd tovább!

Csomag mérete és térfogata

Értelemszerűen a csomagot illető méretek nagy mértékben befolyásolhatják a futárszolgálat adta árakat. 

Gyűjtő szállítás esetén a rendszerszemlélet az első. Az árat a súly és a méret határozza meg, elsősorban hogy az adott kapacitás mekkora részét foglalja el az adott csomag. Az időráfordításra és az üzemanyagköltségre a gyűjtő szolgáltató sokkal inkább fix költségként tekint. 

A gyűjtő szállítás extra költségeit azok a szempontok generálják, amelyek a rendszerszintű teljesítést akadályozzák: például a sztenderd méretből kilógó küldemény, a meghatározott időben kézbesítendő csomag, a garantált határidőre kézbesítendő csomag stb.

Távolság

A távolság a magyar és a nemzetközi szállításon belül is fontos tényező. Ha a célállomás Magyarország, akkor is lehetnek teljesen eltérő árképzési faktorok.

Ami biztos, hogy az időkritikus szállításnál az alapvető árképző faktor a távolság, hiszen itt különjáratot kell teljesíteni. A futárszolgálat általában azt számolja, hogy mennyi a teljes út üzemanyagköltsége, időráfordítása, hiszen ezek azt az egy csomagot terhelik. 

Járműkategória

Szintén a kiszállítandó termék jellegéből adódik, hogy milyen típusú járműre van szükség. Erre több alternatíva is elérhető: a kézbesítési opciók között szerepelhet a biciklis futár éppúgy, mint a nyergesvontatóval szállító sofőr. 

A navigáció természetesen minden esetben kiemelt, de nem mindegy, hogy egy több száz tonnás lóerős jármű üzemanyagköltségeit, vagy egy biciklis költségeit kell-e kifizetni.

Az aktuális üzemanyag árakról nem is beszélve, hiszen ezek nagyon megdobhatják a költségeket.

Plusz szolgáltatások igénybevétele

Számos olyan szolgáltatást lehet igénybe venni, mint az azonnali szállítás, az emeletre szállítás vagy a túlméretes csomagok kiszállítása: ez meg tudja emelni az ajánlatban szereplő összeget.

Futárszolgálat árak 2022: mire számíthatsz a piacon?

Lássuk hogy egy-egy szolgáltatás milyen átlag áron fut az országban, milyen általános költségekre számíthatsz, ha csomagot szeretnél feladni..

A legtöbb futárcég ugyan nem ad meg konkrét ártáblázatot, ahogyan mi sem, hiszen rengeteg tényező befolyásolhatja a végső árat, és a jobb cégek nem szeretnek csalódást okozni az ügyfélnek.

Ezért találkozhatsz több szolgáltató honlapján is egy “Árajánlatot kérek” dobozzal, hiszen megannyi tényező befolyásolhatja azt, hogy a termékeid milyen módon, milyen áron és milyen megoldásokkal, szolgáltatásokkal jutnak majd el a vásárlódhoz.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az egyedi, személyre szabott árajánlattal a saját dolgod is megkönnyíted, hiszen akár össze is vetheted az egyes futárszolgálatok árait.

Általánosságban elmondható azonban, hogy

 • 0-2 kg-os, másnapi szállítású, átlag csomagszállítás díja 700-2000 Ft között mozog,

 • míg egy 20 kg-os csomag esetén ez az ár 2500 Ft körüli,

 • a délelőtti felárakat 2000 Ft felett kell bekalkulálni,

 • a szombati kézbesítés felára 1200 Ft és 15 000 Ft között is mozoghat,

 • más a díjszabás a budapesti kézbesítés esetén, itt általában alacsonyabb felárakkal lehet számolni, mint a vidéki kézbesítés esetén,

 • az utánvét fizetése általában mindenhol drágább és értékhatárhoz kötött: egy átlagos 50 000 Ft-os csomag esetén nagyjából 300-650 Ft-tal számolhatunk,

 • a csomagküldés biztosítása szintén értékhatártól függ.

Miért nem érdemes a legolcsóbb szolgáltatást választani?

Az ár, érthető módon, sok esetben döntő szerepet játszik. A futár.hu-nál hisszük, hogy a futár feladata örömet szállítani, elégedett és visszatérő vevőt generálni, olyan vásárlói élményt létrehozni, amit megemlít az ismerőseinek és ajánlja a webshopot. Erre építjük a hosszútávú kapcsolatainkat. 

Tehát célunk, hogy egy problémamegoldó, biztonságos és megbízható szállítási élményt nyújtsunk csomagküldő és címzett oldaláról egyaránt. A magyar piacon nem a mi áraink a legalacsonyabbak, azonban lényeges számunkra, hogy amit nyújtunk az a maximum legyen: minden segítséget megadunk az ügyfél és a címzett érdekeit tartjuk szem előtt.

A legjobb és legkielégítőbb szolgáltatások mellett a legjobb futárokkal dolgozunk, hiszen a vásárló a futárral találkozik elsősorban, és mi tudjuk, hogy egy jó futár aranyat ér.

A legkorszerűbb szállítási szolgáltatások mellett igyekszünk minden kérésnek eleget tenni, és az összetettebb szállítási feladatokat is ellátni.

Milyen tételek dobhatják meg a szolgáltatás árát?

Egyes elemek megemelhetik az ajánlat végösszegét. Ezek általában a következők:

 • azonnali szállítás: amennyiben a csomagot még aznap ki kell szállítani (de igaz ez a másnapi szállításra is), a költségei magasabbak lehetnek,

 • konkrét időben történő szállítás: ha a délelőtti vagy a késő délutáni órákban kéri az ügyfél a szállítást, szintén magasabb költségekkel kell számolnia. Sokan a reggeli és az esti órákban vannak otthon, az ügyfélelégedettség végett pedig ez egy népszerű szolgáltatás,

 • nagy csomag szállítása: sok cég nem vállalja, mivel speciális jármű és extra odafigyelést igényelnek ezek a szállítmányok,

 • speciális, vagy nagy értékű csomag szállítása: a törékeny csomagok, vagy a műtárgyak, különleges küldemények szintén odafigyelést és precíz hozzáállást követelnek,

 • hétvégi szállítás: egyes cégek igénylik, hogy termékeiket hétvégén is kiszállítsa a futár, ez pedig szintén feláras szolgáltatás,

 • biztosítás értékei: ha az ügyfél be szeretné biztosítani a csomagját, szintén plusz költségekkel kell számolnia.

A specifikusan szállítandó tételek vagy a nemzetközi szállítás természetesen teljesen más árszabás alapján történnek. 

Szolgáltatások, melyek pluszt jelenthetnek

Egyes szolgáltatások nem csak a vevő, hanem a csomagküldő kft számára is jelentős pluszt jelenthetnek. Az árakat befolyásolhatja az újabb technológiák használata, a trendek ismerete és használata, a vevői elégedettség folyamatos figyelemmel követése.

Igaz lehet ez akkor is, ha az igényeket figyelembe véve szeretnéd bővíteni a szállítások adta lehetőségeket. Az oline értékesítés és a webshopok térnyerése látványosan magával hozta a házhozszállításban kialakuló változásokat és növekvő igényeket is.

Tapasztalataink alapján egyre nagyobb a kereslet az:

 • összeszerelésre, 

 • beüzemelésre, 

 • időpontra érkezésre, 

 • szombati szállításra, 

 • esti szállításra, 

 • aznap történő szállításra, 

 • csomagolóanyag elszállítására, 

 • régi termékek elszállítására és hulladékkezelésre, 

 • termékek egyedi követésére.

Ezek pedig mind arra utalnak, hogy érdemes figyelemmel követni és eleget tenni a növekvő trendeknek, lehetőségeknek, melyeket a logisztika iparága nyújthat. Az árak tehát jelentős elemet képviselnek, de a korszerűség, a szolgáltatások sokszínűsége legalább olyan lényeges. Ha szeretnél bővebb tájékoztatást kapni az árakinkról, érdeklődj nálunk!

Szólj hozzá Te is!

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

Gyorsaság, megbízhatóság, költséghatékonyság