2022-03-03

Háztól házig szállítás: mik az előnyök és a hátrányok?

Az egyik legkedveltebb csomagküldés mód, hiszen kényelmes és kiszámítható. De mit is jelent pontosan a házhoz történő kézbesítés? Hogyan működik, mik a legnagyobb előnyei és hátrányai?

Mire kell odafigyelni feladóként és mik a leglényegesebb teendők a szállítási folyamat kapcsán?

Mit jelent a háztól házig szállítás?

A háztól házig szállítás praktikussága miatt különösen népszerű, hiszen a futárszolgálat igénybe vétele esetén se a feladónak, se a címzettnek nem kell ahhoz elmenni egy harmadik helyre, hogy a csomagot kézbe vegye. 

Ahhoz, hogy a csomag útnak induljon megfelelő csomagolás, valamint a szolgáltatás megrendelése is szükséges. 

Hogyan működik a szolgáltatás?

Ahhoz, hogy a termék biztonságosan és gyorsan célba érjen, ismerni kell az elérhető szolgáltatásokat, illetve a kiszállítás menetét. 

  • Szolgáltatás megrendelése: a futárszolgálat munkanapon vállalja a szállítást, amelyet elsőként meg kell rendelni. Ez a leggyakrabban online felületen történik. Ilyenkor a csomag papírjait is ott lehet kitölteni és az feladási, valamint kézbesítési dátumot is ott lehet megadni.

  • Extrák kiválasztása: ha a csomag nagy méretű, például 40 kg feletti, vagy 300 cm feletti, extra szolgáltatásként meg kell jelölni. Ugyanez igaz az expressz házhozszállításra is. A legtöbb futárszolgálat az ország bármely pontjára vállalja a küldemények kézbesítését. Sok futárszolgálat pedig külföldi szállítást is vállal, így erre is van lehetőség.

  • Csomagdíj kiszámítása: miután az online felületen megadtuk a csomagküldés extráit, a csomagdíjat is kiszámítja a szolgáltató.

  • A becsomagolt áru futárszolgálattal való kiszállítása: a megadott munkanapon a futár megjelenik a feladónál, elintézik a papírmunkát, majd a csomaggal elindul a címzett felé. 

 

Több futárszolgálatnál – belföldi és nemzetközi szállításoknál is – lehetőség van a küldemény nyomon követésére is a szállítási folyamat alatt (sok helyen ez csak szerződéses partnereknek jár).

 

A háztól házig szolgáltatás előnyei

A háztól házig kézbesítés rengeteg előnnyel jár. Nem véletlen, hogy partnereink az összes elérhető szolgáltatást igénybe veszik. Azonban extra kérések nélkül is rendkívül kényelmes ez a kiszállítási mód.

Megbízható

A küldemény átadása után mindenki szeretné tudni (feladó és címzett egyaránt), hogy merre jár a csomagja és mikorra várható az érkezése.

A nyomon követő szolgáltatással ez egyszerűen megoldható, így ez egy megbízható csomagküldés lehet bárki számára.

Kiszámítható

A szállítmányozó teljes felelősséget vállal a szállításért, a partnerek ismerik a a folyamat pontos menetét, és a csomagok, küldemények pontos helyét is. Ez rendkívül kiszámíthatóvá, és ezáltal megnyugtatóvá teszi a kiszállítás ezen módját.

Egyszerű

A rendszer nincs túlbonyolítva: leadjuk a rendelést, egyeztetünk a futárral, és pár munkanapon belül a csomag a címzetthez érkezik.

Rugalmas díjszabás

A megrendelő ismeri a költségeket már az első pillanatban. Azon túl, hogy gyors kiszállítási módról beszélünk, a díjszabás rugalmassága is jó pont lehet. A kért szolgáltatás mindig a speciális kéréseknek megfelelően kerül kiszámításra.

A háztól házig szállítás hátrányai

Természetesen, mint minden szállítási mód esetén, hátrányokkal is kell számolnunk. Minden esetben érdemes az előnyöket és a lent összegyűjtött elemeket is figyelembe venni.

Környezetszennyezés

A közúti szállítás során számolni kell a környezetszennyezés problémájával is. Ma már ez egy nem elhanyagolható szempont, szerencsére egyre több cég igyekszik tenni az ügy érdekében.

Energia-és munkaerő igény

Nem csak a futárokra kell itt gondolni, hanem a csomagközpontban dolgozó számos logisztikai munkatársra is.

Forgalom okozta problémák

Amennyiben ezt a szolgáltatást választod, habár a küldemény gyorsan célba ér, számolni kell a forgalom, az útviszonyok és az időjárás okozta kiszámíthatatlanságra is.

Csomag mérethatárai

Magasság, szélesség, hosszúság: a legtöbb csomag esetén számolni kell ezekkel az adatokkal. Nem minden szolgáltató vállalja a túlméretes csomagok szállítását.

Amennyiben az adott termék maximum mérethatárokat mutat, túlméretes csomagnak számít. A Futár.hu segít abban, hogy a nagyméretű csomagok is biztonságban célba érjenek.

Túlméretes csomag esetén minden futárszolgálatnál más és más méretekkel kell kalkulálni.

 

Helyhez kötött

Mivel akár a következő munkanapon és megjelenhet a futár, a címzettnek a kézbesítés helyén kell tartózkodnia.

Mire kell odafigyelni feladóként?

A csomag megfelelő csomagolása és állapota a feladó kötelessége. Ezért az alábbiakra fontos, hogy odafigyelj:

  • megfelelő csomagolóanyag kiválasztása,

  • megfelelő töltőanyag kiválasztása,

  • a termék súlyának, méretének figyelembe vétele csomagolásnál,

  • a külső védelem biztosítása.

Ha törékeny áru szállításáról van szó, ebben a blogbejegyzésben minden fontos infót megtalálsz!

 

A legfontosabb teendők háztól házig szállítás esetén

Lássuk, melyek azok a legfontosabb információk, amelyet érdeklik majd a szolgáltatót és a futárt is. 

A szállítandó áru paraméterei

Mi is mindig arra kérjük a partnereinket, hogy pontosan adják meg a szállítandó termék méreteit.

Az igényeknek leginkább megfelelő háztól házig szállítás kiválasztásához az első fontos információ, hogy mekkora tömegű, méretű, darabszámú árut szeretnél elküldeni. Ez ugyanis befolyásolhatja, hogy elegendő-e biciklis futár, vagy esetleg teherautóra van szükség.

Feladás helye és ideje

Az is jelentős feladat, hogy a megrendelő megadja a csomagfelvételi, illetve leadási helyét. Hiszen a kiszállítás költségét ez befolyásolja. Vannak olyan megrendelések, ahol több küldemény és több címzett is megjelölésre kerül. Ebben az esetben csökkenthetők a költségek. Ha nemzetközi viszonylatban szeretnél csomagot küldeni, mindenképp jelezd a futárszolgálatnak. Előfordulhat az is, hogy más kiszállítási mód mellett dönthetsz ilyenkor.

Az átvétel és a fizetés módja

Add meg az árufelvétel idejét! Ez lehet pontos időpont is, vagy pedig csak egy adott nap, ekkor viszont ügyeljünk rá, hogy a megadott címen legyen a címzett aznap. Az expressz kiszállítás mindenképp plusz költséggel jár. Választhatsz egy adott időintervallumot is, vagy akár konkrét időpontot! Az utóbbi esetben azonban figyelj oda arra, hogy munkaidőn kívüli időpontban akár kétszeres szállítási költségekre is számíthatsz.

Azt is szabd meg, hogy a csomagot milyen feltételek mellett vehetik át. Például fontos-e, hogy csak egy konkrét személy kaphassa azt kézbe? Illetve azt is jelezd, hogy utánvétellel történik-e a küldemény kifizetése, ennek ugyanis szintén felára van.

Extra szolgáltatások és biztosítás

Tudasd a csomagküldés során mekkora értékkel és milyen tartalommal rendelkezik majd a csomag. 

Nagy értékű csomag esetén érdemes biztosítást kötni.

 

Egyes áruk speciális szállítási igényeket jelenthetnek, például romlandó ételekhez hűtő, mérgező termékeknél szintén egyedi kezelés szükséges. 

Ha biztonságos és gyors kiszállítási módot szeretnél igénybe venni, az ország egész területén, keress minket, hogy minél pontosabb ajánlatot adhassunk neked! 

Szólj hozzá Te is!

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

Gyorsaság, megbízhatóság, költséghatékonyság