2022-08-09

Milyen biztosítás szükséges egy futárcég sofőrjének?

A futárcégek legfontosabb szereplői a futárok. Ők azok, akik elvégzik a logisztikai folyamatok legutolsó, legfontosabb részét, vagyis amikor a megrendelt áru a vásárló kezébe kerül.

A futárok munkája azonban számos veszélyt rejt magában, hiszen folyamatosan a közutakon kell közlekedniük, így lényegében elkerülhetetlenek a kisebb – és sajnos sok esetben nagyobb – balesetek. 

Épp ezért minden sofőrnek rendelkeznie kell biztosítással. Ebben a cikkben annak fogunk utánajárni, milyen biztosítást érdemes kötnie egy futárnak, illetve hogy a munkáltatónak milyen kötelezettségei és feladatai vannak ezzel kapcsolatban.

A futárok munkája veszélyes

A futárok mindennapjai számos veszélyforrást magukban rejtenek. Az egész napos vezetés eleve növeli annak a kockázatát, hogy közúti baleseteket szenvedjenek el a sofőrök. Ez sajnos ,,benne van a pakliban”. 

A balesetek egy jelentős része persze a KRESZ- szabályok betartásával elkerülhető. Sajnos azonban nem csak akkor szenvedhet el valaki balesetet, ha szabálytalankodik. A közutakon az autósok egymást is veszélyeztetik, így lehet egy sofőr akármennyire óvatos, más autósok közúti viselkedésére nem tud hatást gyakorolni.

Emellett a futároknak folyamatos terhelés alatt van a szervezetük, hiszen a munkájuk részét képezi az áru mozgatása is. Ez pedig sok esetben nehéz fizikai munkának minősül, hiszen akár több tíz kilogrammos csomagot is mozgatniuk kell, sokszor több száz méteren át.

Végül pedig érdemes megemlíteni, hogy az ülő munkát végzők esetében sokkal gyakrabban alakulnak ki különféle érrendszeri megbetegedések, mint az érszűkület illetve a visszér. 

Bár utóbbiak esetén a megelőzés a legjobb védekezési mód, a balesetek esetén érdemes arról beszélni, milyen biztosításokat köthet egy sofőr.

Milyen biztosítást éri meg kötni?

A két legalapvetőbb biztosítás, amit magánszemélyek köthetnek, azok a baleset- és az életbiztosítások. Ezek azonban sok mindenben eltérnek, így éremes velük külön is foglalkozni.

1. Balesetbiztosítás

A balesetbiztosítás – ahogy a neve is mutatja – különféle balesetek bekövetkezésekor nyújtanak szolgáltatást. A balesetbiztosítás persze lehet önálló, de részét képezheti egy másik biztosításnak is.

Ahhoz, hogy pontosan megértjük, milyen helyzetekben fizet a balesetbiztosítás, érdemes a baleset szó jogi értelmezésével tisztában lenni.

Balesetnek azt tekintjük, a biztosított személy akaratától független, hirtelen fellépő külső behatás, amely következtében a biztosított múlékony sérülést, maradandó egészségkárosodást szenved, vagy egy éven belül elhalálozik. 

 

A balesetbiztosítás tehát csak olyan egészségkárosodások esetén fizet, amikor váratlan, külső hatás következtében éri baleset a biztosított személyt. Ez sokakban hamis biztonságérzetet ébreszt, pedig egy egy ilyen biztosítás lényegében roppant alacsony százalékban nyújt segítséget.

Erre szemléletes példa, ha az alábbi KSH statisztikát egy kicsit jobban áttanulmányozzuk. A 2020-as magyarországi halálozási adatokból kiolvasható, hogy a több, mint 68 ezer halálozásnak egy igen jelentős része megbetegedések és egyéb egészségügyi problémák miatt történt. A leggyakoribb halálokok persze a daganatos megbetegedések és a szív- és érrendszeri problémák. 

A motoros járművel kapcsolatos halálesetek száma pedig 415 volt, ami szintén nagyon sok. Az adatokból azonban jól látszik, hogy jóval több haláleset történik megbetegedések és egészségügyi problémák miatt.

Ahogy a fent leírt jogi megfogalmazásból kiderül, a balesetbiztosítások nem terjednek ki betegségek miatt bekövetkezett halálra illetve egészségromlásra, így futárok, és egyéb sofőrködéssel foglalkozók számára nem a legjobb választás.

De mi a megoldás?

2. Életbiztosítás

Az életbiztosítás esetén a biztosító – ellenben a balesetbiztosítással – bármilyen okból következik is be a haláleset, kifizeti a biztosítás kedvezményezettjének a biztosítási összeget. Itt ráadásul arra is van lehetőség, hogy nem csak baleseti halálra, hanem betegség által bekövetkezett halálra is kiterjedjen a biztosítás.

Így tehát mindegy, hogy az elhunyt baleset vagy mondjuk rákos megbetegedés következtében távozik, a biztosító minden esetben fizet. Ezt nevezzük lényegében kockázati életbiztosításnak.

Ez azonban sok biztosítónál kibővíthető különféle egyéb szolgáltatásokkal is. Ezek olyan kiegészítések, amelyek már akkor is alkalmazhatóak, amikor a biztosított személy életben van, de például komolyan megbetegszik. Ilyenkor lehetőség van arra, hogy a biztosítás összegét kifizeti a biztosító, és ezt a pénzt a betegség gyógyítására illetve rehabilitációra lehet költeni, jelentősen csökkentve ezzel az elhalálozás esélyét.

Fontos különbség továbbá a két biztosítás között, hogy a balesetbiztosítás díja töredéke az életbiztosítás költségeinek.

 

Röviden tehát ez a különbség a baleset- és az életbiztosítás között. Az azonban ennyi információból is kiderül, hogy futároknak és fuvarozással foglalkozóknak a balesetbiztosítás nem a legjobb választás. Sokkal jobb döntés, ha életbiztosításban gondolkodnak, hiszen ez sokkal szélesebb körben nyújthat biztosítékot, mind az érintett, haláleset következtében pedig a kedvezményezettek részére is.

A kötelező és a casco biztosítás

Magyarországon minden személygépjárműnek rendelkeznie kell biztosítással, ez az úgynevezett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, röviden KGFB.

Kötelező biztosítással minden forgalomban lévő gépjárműnek rendelkeznie kell, a jármű üzembentartójának kell gondoskodni a biztosítási díj rendszeres fizetéséről.

 

Van azonban egy másik biztosítás is, amely további előnyökhöz juttathat minket abban az esetben, ha a közúton balesetet szenvedünk, ez pedig a CASCO.

Hogy miben különbözik a CASCO a kötelező biztosítástól?

A legjelentősebb különbség a két biztosítás között az, hogy míg a KGFB elengedhetetlen a közúti közlekedéshez, addig CASCO biztosítást kötni nem kötelező. Közúti baleset bekövetkeztekor a kötelező biztosításunk megtéríti a károsult sofőr költségeit, amennyiben a balesetet mi okoztuk. Ha ilyen esetben rendelkezünk CASCO biztosítással is, úgy annak terhére tudjuk rendezni saját kárainkat, míg CASCO hiányában ezt magunknak kell fizetnünk.

Mi a helyzet az áru biztonságával?

Természetesen a szállított áruk kapcsán is léteznek különféle biztosítási formák, hiszen mire az áru eljut a vásárlóhoz, több kézen is átmegy. Érdemes tehát ezeknek a sokszor igen nagy értékű szállítmányoknak a biztosítása is.

De milyen lehetőségek vannak erre?

1. CMR biztosítás

A CMR egy felelősségbiztosítási forma, és olyan károk esetén nyújt fedezetet, amelyek a fuvarozó felelősségi körébe tartoznak. Ez tehát azt jelenti, hogy váratlan események, például közúti baleset, illetve természeti csapás okozza az áru károsodását, abban az esetben a CMR biztosítás nem fizet. 

A CMR magába foglalja azt is, hogy egy fuvarozó az általa szállított áruért nem lehet teljes mértékben felelős. A fuvarozó az általa szállított áruért mindössze 8,33 SDR aranyfrank/kg azaz kb.10€/kg összegig felelős.

A CMR biztosítás azonban nem terjed ki az egész szállítmányra teljes mértékben, így nem szabad összetéveszteni a szállítmány biztosítással.

2. BÁF biztosítás

A BÁF biztosítás, azaz a Belföldi Közúti Árufuvarozói Felelősségbiztosítás lényege, hogy a biztosító a biztosított helyett fizet abban az esetben, mikor fuvarozói minőségben az ide vonatkozó jogszabályok értelmében a szállított áruban keletkezett sérülés, illetve elvesztés miatt a fuvarozót terhelné a kártérítési kötelezettség. 

A biztosítás díja a BÁF esetében úgy kerül meghatározásra, hogy a biztosító a szállítmány jellege és a fuvareszközök száma alapján határoz meg egy biztosítási díjat. A szerződésben meghatározott káreseményenkénti limit és éves kárkifizetési limitek szerint téríti meg a biztosító az esetlegesen bekövetkezett károkat.

A BÁF biztosítás tehát egy sokkal szélesebb körű biztosítás, mint a CMR, hiszen itt a szállítmány nagyobb értéken, akár teljes mértékben biztosítva lehet, így a biztosítást megkötő cég nagyobb biztonságban érezheti magát problémás helyzetekben.

3. Általános szállítmánybiztosítás

Az általános szállítmánybiztosítás az áru teljes megsemmisülése esetén  is fedezetet jelenthet. Ezeknek a biztosításoknak két típusa különböztethető meg.

  • All-risk fedezet esetén minden kockázatra kiterjed, ami a szabályzat kizárásai között nem szerepel. (Ilyen lehet például háborús esemény, zavargások, hadi események okozta károk)

  • Nevesített kockázatú fedezet esetén meg kell nevezni, hogy pontosan milyen események bekövetkeztekor él a biztosítás (tűz, villámcsapás, robbanás, elemi csapások, hajó, komp vagy más jármű elsüllyedése, felborulása, hidak vagy más építmények leomlása)

4. Konkrét fuvarbiztosítás

A fuvarbiztosítás esetén a biztosítást a megrendelő egy dedikált árura köz biztosítást. Ez a biztosítás pontosan meghatározza, hogy a dedikált árut milyen módon kell szállítani, milyen útvonalon kell haladni a járműnek, illetve hogy pontosan mikor kell megérkezni a szállítási pontra.

Korábban írtunk cikket arról, hogy milyen dolgokra érdemes odafigyelni, ha például olyan, nehéz áru szállításáról van szó, mint az építőipari alapanyagok.

Milyen felelőssége van a futárcégnek?

Fontos kiemelni, hogy a futárcégnek – legyen szó bármilyen vállalatról – nincsen kötelezettsége azt illetően, hogy a sofőrök rendelkezzenek baleset- vagy életbiztosítással. 

Az persze értelemszerű, hogy az árura vonatkozó biztosítások megkötése a vállalat feladata, és erre a legtöbb cég különös figyelmet is fordít.

A futárcégek a szolgáltatásaikkal kapcsolatban meghatározzák a maximális biztosítási fedezetet, ami benne van az alapszolgáltatásban. Emellett azonban a legtöbb esetben a megrendelő köthet kiegészítő biztosítást is. A megrendelőnek mindenképpen úgy kell kiválasztani a futárcéget, hogy az rendelkezik-e olyan szállítási módszerrel, ami garantálni tudja az megrendelő által szállítani kívánt áru biztonságát. 

A biztosítással, felülbiztosítással és csomagolással kapcsolatban a szakértő ügyfélszolgálatok tudnak tájékoztatást adni. Érdemes olyan futárszolgálattal együtt dolgozni, ahol ezekre a fontos kérdésekre megfelelő válaszokat és alternatívákat tudnak nekünk kínálni.

Szólj hozzá Te is!

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

Gyorsaság, megbízhatóság, költséghatékonyság