2021-11-16

Minden, ami fontos a gyógyszerkiszállítás területén

A járványhelyzet csak felerősítette az igényt a gyógyszerek házhozszállítására. Hiszen vannak olyan helyzetek, különösen például egy karantén, amikor nincs túl sok lehetőség.

De mi is az a gyógyszerszállítás és hogyan lehetséges az online gyógyszerrendelés?

Milyen szabályozás vonatkozik a gyógyszerszállításra? Illetve milyen gyógyszerek érhetőek el ebben a formában és ki rendelheti meg őket?

Mik a gyógyszerkiszállítás előnyei és hátrányai, illetve mi a pontos menete?

Végül pedig miért lehet jó a gyógyszerkiszállítás?

Mi az a gyógyszerkiszállítás?

Vannak bizonyos szolgáltatások, amelyeket egy váratlan esemény erősít fel: ilyen a gyógyszerkiszállítás is. Habár maga a szolgáltatás nem feltétlenül újkeletű dolog, a világjárvány felerősítette a szükségességét.

Egyre több gyógyszertár, illetve webshop dönt úgy, hogy az online gyógyszerrendelés kifizetődő. Hiszen van az az állapot, amikor eljutni egy patikába nem megoldható. Ilyen lehet a covid fertőzés is.

A szállításnak megvannak a maga szabályai: nem lehet akármilyen gyógyszert akárhogyan szállítani.

A gyógyszertári kézbesítés az a folyamat, amikor a felírt gyógyszereket közvetlenül a receptek kitöltésére használt gyógyszertárból postázzák, illetve van ennek egy online megrendelési módja is, amikor egy adott webshopból rendelheted meg a kiválasztott gyógyszert. 

Milyen szabályok vonatkoznak a gyógyszerek házhozszállítására?

Mivel könnyű visszaélni a gyógyszerek megrendelésével, komoly szabályozás alakult ki a szállításukra.

Nem rendelhet akárki akármilyen gyógyszert: megvannak a komoly szabályok, hiszen egy meglehetősen kényes területről beszélünk.

Milyen gyógyszer rendelhető az interneten?

Magyarországon szabályosan internetes értékesítést csak gyógyszertárak végezhetnek.

Azonban maga az értékesítés elképesztő ütemben fejlődik: idén szeptemberben kb. 150 000 alkalommal vásároltak a hazai gyógyszertárak felületein. Már nagyjából 500 gyógyszertár foglalkozik a netes kereskedelemmel: ebből is látható, mennyire felfelé ível ez a szolgáltatás. 

A gyógyszertárak ma két módon juttathatják el betegeikhez a megrendelt gyógyszert:

 • házhozszállítással,

 • csomagküldéssel.

Míg előbbi vényköteles gyógyszereket is tartalmazhat, utóbbi csak és kizárólag vény nélkül kapható gyógyszerek kiszállítását jelenti.

Természetesen a megfelelő csomagolás itt is elengedhetetlen, erről bővebben egy korábbi cikkünkben olvashatsz.

Ki rendelhet gyógyszert?

Interneten gyógyszert csak 14 éven felüli személy rendelhet.

A gyógyszerkiszállítás előnyei

Persze a gyógyszerkiszállítás előnyei vitathatatlanok. Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, hogy ez a legjobb és legcélszerűbb megoldás.

Hogy miért lehet ez jó alternatíva?

 1. Kényelem: mint a legtöbb netes rendelés esetében, ez is egy fontos szempont, amikor online vásárol az ember. A gyógyszertári kézbesítésben az a legvonzóbb, hogy időt takaríthatunk meg. Ahelyett, hogy órákat kellene sorban állni, vagy esetenként sokat utazni a patikáig, egyenesen az otthonodba szállíttathatod a gyógyszereid. A legtöbb gyógyszertár engedélyezi az előlegfizetést is.

 2. Biztonság: a legbiztonságosabb megoldás, ha gyógyszereid közvetlenül az házhoz rendeled, különösen a COVID-19 idején. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a betegek vagy fogyatékkal élők otthonuk biztonságában és kényelmében maradjanak, ahelyett, hogy extra utazásokat kellene tenniük egy gyógyszertárba. Emellett nem kell azon aggódni, hogy fertőzésnek vagy kitéve. Persze egy esetleges karantén esetén nem is nagyon lehet praktikusabb megoldást említeni.

 3. Következetesség: a gyógyszerek bevételének ideje, különösen idősebb korban, elengedhetetlen. Azonban egy kis faluban élő idősebb ember nehezebben juthat hozzá a nehezebben beszerezhető gyógyszerekhez időben. Ilyenkor nagyon jól jön, ha meg tudja rendelni azokat.

 4. Titoktartás: a gyógyszertári kézbesítési szolgáltatás a betegek bizalmas kezelése szempontjából is biztonságos. Ez a szolgáltatás diszkrét módja annak, hogy olyan gyógyszereket is megrendelhess, amelyeket személyesen nem szívesen tennél.

A gyógyszeripar sem maradhat ki a fejlődésből: az online rendelés sokszor sokkal praktikusabb és egyszerűbb, mint egy patikai látogatás.

A gyógyszerkiszállítás hátrányai

Természetesen ennek is vannak kisebb-nagyobb hátrányai.

 1. Szállítási díj: a kiszállítási díj megdobhatja az amúgy is borsos gyógyszerek árát, ez pedig van, akinek megterhelő lehet.

 2. Késés: a rendelés kézhezvétele tovább tarthat, mint a személyes átvétel. Ha azonnal szükséged van a gyógyszerre, jobb megoldás lehet, ha felkeresel egy gyógyszertárat, mert több napig is eltarthat, amíg a rendelés megérkezik. Kivéve, ha olyan futárcéggel dolgozik együtt a gyógyszertár, amely még aznap kézbesít.

 3. Információk átadásának hiánya: habár jó eséllyel tudod, mit rendelsz, a gyógyszerész olyan információkra is felhívhatja a figyelmed, amelyet még nem ismersz.

 4. Személyes kontakt hiánya: ha kérdésed van, felteheted a gyógyszerésznek, míg online rendelés esetén ez az opció nem áll fenn.

A gyógyszerrendelés menete

Vásárlóként és szolgáltatóként is fontos ismerni a gyógyszerrendelés menetét.

 1. Regisztráció: az online felület a legtöbb esetben regisztrációt kér. Vannak azonban online patikák, ahol vendégként is lehetséges a rendelés, azonban az adatok megadása itt is kötelező.

 2. Kosár, pénztár, megrendelés: a kiválasztott gyógyszerek a kosárba kerülnek, akárcsak bármilyen más online rendelés esetén. Módosítható, megjegyzéssel is ellátható ez a szakasz, majd követi a fizetés és a megrendelés.

 3. Házhozszállítás: utánvéttel, átutalással és bankkártyával is fizetheted a rendelést. a szállítás díja a gyógyszertártól és a futárszolgálattól is függ. Nagyban befolyásolhatja még a megrendelt áruk végösszege. A szállítás szintén raktárkészlet és patika függvénye, de általában 2-3 nap. Bár a megfelelő futárcég még aznap kiszállítja.

 4. Személyes átvétel: az online leadott rendelések sok patikánál személyesen is átvehetők.

 5. Visszaigazolás: a rendelésről visszaigazolás is érkezik, amelyben megadják a futárszolgálat elérhetőségét is.

Csomagküldő gyógyszertár vagy kiszállítás?

A gyógyszertári kézbesítési szolgáltatások jellegükben hasonlóak a csomagküldő patikákhoz, de kissé eltérnek egymástól, és fontos tudni, hogy milyen módon. 

A legfontosabb különbség a kettő között, hogy míg a házhozszállítás során a patikai szakszemélyzet egyik tagja (gyógyszerész vagy szakasszisztens) viszi el személyesen a gyógyszereket a betegeknek, addig a csomagküldésnél logisztikai cég szolgáltatását veszik igénybe. 

A csomagküldés esetén a logisztikai cég csak a szállítást végzi, a forgalmazásban nem vesz részt. Vannak nagy patika hálózatok, akik saját futárokat alkalmaznak a gyógyszerek kiszállítására.

Sokan azonban azért dolgoznak logisztikai céggel, mert azok szuper szolgáltatást nyújtanak, hatékonyabban szervezik meg a kiszállítás folyamatát, kisebb környezeti terheléssel járnak, és így mindenki arra összpontosíthat amihez ért. 

A pontos folyamat a következő a patikai házhozszállítás esetén: miután az orvos felírta a receptet a helyi gyógyszertárban, razt egy gyógyszerész tölti ki, majd miután feldolgozta az ügyfél biztosítási adatait, kiszállítja a kérdéses gyógyszert a fenti módon.

A csomagküldés esetén erre általában nincs lehetőség: a fent leírt módon megrendelt gyógyszereket futárcég szállítja ki a beteg részére.

A gyógyszerszállítás egy rendkívül gyorsan felfelé ívelő szolgáltatás, hiszen egyre többen választják az online megrendeléseket: miért is lenne ez másképp az egészségünk kapcsán?

Amennyiben színesítenéd webshopod kiszállítási lehetőségeit, keress minket bátran, és kérj ajánlatot!

Szólj hozzá Te is!

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

Gyorsaság, megbízhatóság, költséghatékonyság