2022-05-20

Minden, amit a költöztetésről tudni kell

A költöztetéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókat gyűjtjük össze ebben a cikkben. Van belőlük bőven, hiszen a bútorok szállítása egy teljesen külön kategóriát képez a szállítások világában, így érdemes vele külön foglalkozni.

A cikkben leírtak segítséget nyújthatnak olyan helyzetekben, mint például egy költözés vagy bútorvásárlás, de akkor is hasznosak lehetnek ezek az információk, ha egy lomtalanítás során találunk egy bútort, amibe egy pillanat alatt beleszeretünk.

Ha szeretnéd tudni, milyen lehetőségeid vannak a bútorok szállítása kapcsán, vagy csak érdekel ez a téma, ezt a cikket mindenképpen érdemes végigolvasni.

Mi a különbség egy futárszolgálat és egy költöztető cég között?

Azt mindenképpen érdemes kiemelni, hogy a futárszolgálatokat nem szabad és nem is lehet egy lapon említeni a költöztető cégekkel és vállalkozásokkal.

A futárszolgálatok csomagolt termékeket szállítanak, ráadásul a legtöbb esetben sok másik csomaggal együtt. Ennek az oka, hogy így sokkal gazdaságosabb, hiszen nem kell egy-két csomaggal elindulnia a futárnak, hanem egy nagyobb mennyiségű csomaggal indul el és hordja ki egy meghatározott területen.

A futárszolgálatok jellemzően új árut szállítanak, vagy a szállításra alaposan előkészített használt árucikkeket.

A költöztetők ezzel ellentétben szinte mindig használt, tehát már megvásárolt bútorokat szállítanak. 

Fontos kiemelni, hogy a költöztető cégek a kiinduló helyről egyenesen a kézbesítési címre szállítják a felpakolt bútorokat, tehát itt nincs jelen a futárszolgálatoknál meglévő raktározási folyamat.

 

A költöztetés során az áru – tehát a bútorok – nincsenek becsomagolva. A bútorokat pokrócokkal és egyéb anyagokkal elválasztják egymástól, megelőzve ezzel az azokon keletkező sérüléseket.

Miért kell a bútorok szállítását szakértőkre bízni?

1. A bútorok szállítása logisztikai szervezést igényelhet

A bútorok szállítása során érdemes a legrövidebb utat választani a két cím között, hiszen a teherautóra felpakolt bútorokat érdemes minél előbb eljuttatni az új címre. A legjobb minőségű utakon kell haladni, hogy minél kisebb legyen a rázkódás, mivel a bútorok egymásnak dőlhetnek, ami balesetveszélyes.

Emellett a teherautóba való bepakolást is úgy érdemes elvégezni, hogy a lehető legtöbb helyet spórolva, biztonságosan legyenek felpakolva a bútorok. A bútorok szállítással foglalkozó vállalkozások rendszerint olyan sofőröket és rakodókat alkalmaznak, akik jártasak a bútorok helyes pakolásában és képesek a lehető legideálisabb módon felpakolni a bútorokat a teherautóra.

Fontos különbséget tenni a használt, összeszerelt bútorok és a lapraszerelt, vagy a kereskedő által jól csomagolt kárpitos bútorok között. A csomagolt bútorok jobban védve vannak, így ezeket akár gyűjtőszállítással is lehet szállítani. Itt a bútor akár többször átpakolásra kerül, hiszen bekerül a központi gyűjtőraktárba is. Itt aztán felpakolják egy autóra ami kiszállítja azt több más termékkel együtt. 

 

A használt, csomagolatlan bútorokat azonban nem lehet többször átpakolni. Ezeket a termékeket érdemes rögtön a a kézbesítési címre vinni, hiszen itt nagyobb az esélye a sérülésnek.

Bútorszállítás esetén – legyen szó új vagy használt bútorról – többnyire különböző anyagokat kell megóvni a sérüléstől: üvegajtók, tükrök, kárpitfelületek, megmunkált fa felületek, szövetek, stb. Emiatt arra külön oda kell figyelni, hogy a termékek melyik oldalukkal érintkeznek és súrlódnak a gépkocsiban szállítás közben.

2. Több emberre is szükség van

A bútorok felpakolásához legalább 3 ember szükséges, és az sem árt, ha a teherautónál is marad egy fő, aki vigyáz az autóra és a lennmaradt bútorokra és egyéb ingóságokra.

A bútorszállítás megrendelésénél lehet kérni plusz főt is, ami természetesen többletköltséggel is jár, de így gyorsabban is végezni lehet, ami sokszor igen fontos szempont.

Ha azonban csak egy bútorról van szó, azt futárszolgálati szolgáltatással is megoldható, hiszen itt általában 2 fő jelenik meg a helyszínen, így ők – hacsak nem valami hatalmas bútorról van szó – meg tudják oldani a megvásárolt termék mozgatását. 

3. Nagy bútorok szállításához nagy jármű szükséges 

A bútorszállításhoz természetesen nem elég egy kis puttonyos tehergépjármű. Ezeknél a munkáknál ajánlott legalább 3,5 tonnás teherautókat használni, de a legtöbb költöztető cég ennél is nagyobb, platós szerelvényekkel végzi a költöztetést.

Különösen akkor lehet fontos a nagyobb teherbírású gépjármű, ha olyan bútorok szállítására van szükség, amelyek nem szétszerelhetők. Bár a házilag összerakható, könnyűszerkezetes bútorokat darabokban is el lehet szállítani, a régebbi, vagy akár antik darabokat nem mindig lehet kisebb darabokra szedni, így ezek akár roppant nehezek is lehetnek.

4. A bútorok mozgatása veszélyes lehet

A bútorok szállítását azért is érdemes szakemberekre bízni, mert a használt bútorok szállítása kifejezetten veszélyes lehet. 

A saját bútorok állapotával azért a legtöbb esetben tisztában vannak a tulajok. Abban az esetben azonban, amikor például használtan vásárolunk valakitől egy bútort, nem lehetünk biztosak abban, hogy tökéletes állapotban kapjuk azt meg.

Ha pedig egy nehéz bútoron szabad szemmel nem észlelünk sérüléseket, a szerkezete még lehet annyira sérült, hogy egy rossz mozdulatnál széteshet. Ez pedig roppant veszélyes lehet, különösen régebbi, nehezebb fából készült bútorok esetén.

5. A rutinos kezek gyorsabbak

A költöztetéssel és bútorszállítással foglalkozó cégek munkatársai rutinosan mozgatják a bútorokat, ami azt jelenti, hogy sokkal gyorsabban és biztonságosabban tudják például lecipelni azokat az emeletről és bepakolni a teherautóba, mint ha mi magunk ugranánk neki ennek.

Ugyanazt a munkát egy szakértő brigád az általunk rászánt idő töredéke alatt képes elvégezni, így mindenképpen érdemes rábízni az ilyen munkákat egy hozzáértő csapatra.

6. A bútorok emelése nehéz fizikai munka

A bútorok emelése és mozgatása rendkívül nehéz fizikai munka. 

Ha nem a megfelelő módon emeljük a bútorokat, akkor akár ránk is eshetnek, így komoly sérüléseket (gerincsérv, izomszakadás, törés vagy zúzódás) is szenvedhetünk.

 

A nehéz bútorok mozgatásával foglalkozó emberek tudják, hogyan kell a lehető legbiztonságosabban és a legkevesebb energia befektetésével mozgatni ezeket a tárgyakat. 

Ráadásul vannak segédeszközök (pl. hordozó heveder), amelyek segítségével könnyebben lehet haladni ezekkel a munkákkal. Ezeknek az eszközöknek a használatához azonban szintén rutin szükséges, ami nélkül csak hátráltatja a használatuk a munkát.

Kiknek lehet hasznos a bútorszállítás igénybevétele? 

1. Cégeknek

Akár újonnan induló, akár már régebb óta működő cégek számára jó megoldás lehet egy bútorszállító cég szolgálatainak az igénybevétele. 

Ha például új irodába költöznek, és a korábbi bútorokat is magukkal szeretnék vinni, egy bútorszállító cég nagy segítséget nyújthat ebben. 

Arra is van viszont lehetőség, hogy egy teljesen új cég az iroda vagy a telephely berendezése során az új bútorokat egy bútorszállító céggel hozatja el az áruházból. Bár a bútorokat forgalmazó áruházak a legtöbb esetben kiszállítási szolgáltatást is nyújtanak, a vásárlónak nem kötelező ezzel a lehetőséggel élnie. Ilyenkor jó szolgálatot tehet egy költöztető, vagy bútorszállító cég is.

2. Magánszemélyeknek

Ahogy a cégeknél, úgy magánszemélyeknél is az egyik legjobb opció lehet a bútorok szállítására egy ezzel foglalkozó cég felbérlése. 

Sokan megpróbálják barátok és családtagok segítségét igénybe véve megoldani a költözést, de a korábban említett okokból kifolyólag ez nem a legjobb megoldás.

A rutintalan kezek egyrészt hamarabb okoznak kárt a bútorokban, de ami még fontosabb, hogy ezeknek a nehéz tárgyaknak a mozgatása és cipelése rendkívül sérülésveszélyes. 

Ha költözés előtt állunk, vagy új bútorokat szeretnénk elhozni valahonnan, érdemes hozzáértő segítséget hívni.

3. Egyéb szervezetek

Különféle alapítványok és segélyszervezetek számára is hasznos lehet, ha bútorszállítás esetén egy költöztető vagy futárcég segítségét kérik.

Erre nem is lehet jobb példa, mint az Adománytaxi és a Futár.hu együttműködése.Magyarországon csaknem 50 000 gyermek osztozik testvéreivel közös ágyon, vagy alszik olyan fekhelyen, ami nem tudja biztosítani a szükséges pihenést. Az Adománytaxi Alapítvány 2019 óta 612 ágyat juttatott el a rászoruló gyerekeknek. 2022-ben több mint 100 ágy szállításával támogatjuk az Adománytaxit céljainak elérésében.

Mennyibe kerül a bútorszállítás?

A bútorszállító vállalkozások tarifáit igen sok tényező befolyásolja, így a megrendelés előtt érdemes alaposan körüljárni a lehetőségeket, hogy a legjobb döntést tudjuk meghozni.

A szolgáltatásoknak általában van egy alapdíja, ami mellé a legtöbb esetben a bérelt jármű órabére kerül felszámolásra. Egy autóhoz 2 fő szokott tartozni, a sofőr és egy rakodó. Nekik is van egy óradíjuk, ami minden egyes megkezdett órában felszámolásra kerül.

Ha szeretnénk plusz embert is bérelni, az természetesen többletköltséggel is jár.

Mielőtt kiválasztanánk a céget, érdemes a véleményeket is elolvasni róluk, hogy milyen gyorsan és milyen pontosan végzik a munkájukat. A korábbi ügyfelek értékelései között találhatunk számunkra kifejezetten hasznos és fontos információkat, így érdemes erre is szánni egy kis időt.

Fontos: Ha csak 1-1 bútorról van szó, akkor az országos futárszolgálatok egységes díjon tudnak hatékony és gazdaságos megoldást biztosítani. Így nem kell egy nagyobb méretű autót bérelni, hanem a futárszolgálat kedvezőbb tarifáján is el lehet juttatni a bútort a kívánt helyre.

 

Milyen megoldások közül lehet választani?

1. Kisvállalkozók

A kisvállalkozók általában az egy teherautóval rendelkező, maximum 1 vagy 2 főt foglalkoztató szolgáltatók. 

Itt még nincs kialakult működés, hanem a vállalkozó elvállal különféle munkákat, és még saját maga is részt vesz a lebonyolításban.

Általában ezek a költöztetők egyéni vállalkozók, akiknek a tarifáik sokszor igen kedvezőek, így akiknél a költségek minimalizálása az egyik legfontosabb szempont, azoknak az ilyen kisválllalkozók szolgáltatásai megfelelőek lehetnek.

Meg kell azonban említeni, hogy az egyszemélyes vállalkozások a legjobb szándék és gondos működtetés esetén is sokszor ütköznek olyan problémába, amelyet tartalék kapacitás hiányában nem tud azonnal megoldani. Műszaki hiba esetén a gépjármű nem használható, de egy betegség miatt is meghiúsulhat egy előre betervezett munka.

2. Helyi szállító vállalkozások

Ezek olyan vállalkozások, amelyek már rendelkeznek egy nagyobb gépparkkal, és akár 10-15 vagy akár még több embert is foglalkoztatnak.

Az ő szolgáltatásaik már sokkal többrétűek, viszont mivel itt komolyabb infrastruktúrát is kell finanszírozni – itt már van telephely és iroda is –, a költségek is magasabbak lehetnek.

3. Profi országos futárszolgálat

Ha 1-1 bútor elszállításáról van szó, akkor igazából a legjobb megoldást egy profi országos futárszolgálat tudja biztosítani. 

Néhány nap átfutással az ország bármely pontjáról bárhova el tudja juttatni az adott bútort. A legnagyobb előny ezeknél a futárszolgálatoknál, hogy a többi módszernél jóval költséghatékonyabb megoldást tudnak kínálni, ami sokak számára előnyt jelenthet.

4. Nemzetközi szállító cégek

A profi, szállítással és költöztetéssel foglalkozó cégek rendszerint már több különböző kategóriájú járművel is dolgoznak. 

Ezek a vállalatok már akár nyerges kamionokkal is rendelkeznek, így egészen nagy mennyiségű áru mozgatását is vállalják.

Ilyen cég szolgálataira akkor lehet szükség, ha például országok között szeretnénk nagyobb mennyiségű árut vagy bútort mozgatni. Az ő díjszabásuk természetesen nagyobb mint a többi említett lehetőségnél, de a szakértelmük és a szervezettségük miatt sokkal minőségibb munkát is tudnak végezni.

Szólj hozzá Te is!

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

Gyorsaság, megbízhatóság, költséghatékonyság