2021-12-15

Nagy terjedelmű csomag szállítása

A nagy csomagok feladása és szállítása eltér a megszokottaktól. De mégis miben mások ezek a csomagok?

Milyen fogalmakat érdemes megjegyezni a nagy küldemény feladása kapcsán? 

Mi is számít nagy csomagnak, mi a maximális mérethatár és súlyhatár? 

Milyen szolgáltatás tartozik díjmentesen a csomag feladásához, és hogyan számítják ki a küldemény szállításának díját? Mikor kell pótdíjat fizetni?

Hogyan csomagolják be a nagyméretű csomagokat és mire kell odafigyelned a feladásukkor?

Végül pedig hogyan is működik a nagy csomagok biztosítása, és miben tud segíteni a futárszolgálat?

Miben más a nagy csomagszállítás?

A nagy csomagokat kicsit másképp szállítják és más szabályok is vonatkoznak rá, mint a hagyományos csomagküldés esetén. A csomag mérete, súlya és az áru jellege miatt néhány szabályt is be kell tartanod.

A túlméretes áru szállítását nem lehet összehasonlítani a hagyományos futárszolgálati tevékenységgel. A szolgáltatással megoldást nyújtunk nem halmozható, sérülékeny, hagyományos gyűjtő szolgáltatásban túlméretesnek vagy egyedi kezelést igénylő árunak számító termékek célba juttatására. A nagyobb termékek szállítási ideje hosszabb lehet, így érdemes előre tervezni a küldemény érkezését. 

Partnereink számára számos megoldást és lehetőséget nyújtunk, hogy nagyméretű termékeik ugyanolyan biztonságban célba juthassanak, mint a hagyományos áruk.

A nagy méretű csomagokat érintő legfontosabb fogalmak

A nagyméretű küldemények esetén van néhány fogalom, amit szem előtt kell tartanod.

Térfogatsúly: a szállítási díj és a számlázási súly kiszámításában a térfogatsúly meghatározása nagy jelentőséggel bír. A szállítóeszközök teherbírása és a rajtuk lévő hely is korlátozott, így gyűjtő szállítás esetén a szállítás díját az határozza meg, hogy egy csomag mennyit foglal az eszköz kapacitásából. 

A szolgáltatók ennek érdekében térfogat szorzót állapítanak meg, amely segítségével meghatározzák, hogy a könnyű, de nagy helyet foglaló termékeket milyen díjon szállítják. A térfogatsúly meghatározza, hogy 1 m3 terméknek mennyi a méret alapján kalkulált "súlya". A szállítási súlyát a tömeg és a térfogatsúly közül a magasabb határozza meg.

Túlméretes csomagszállítás: ezzel a szolgáltatással megoldást kaphatsz a nem halmozható, sérülékeny, hagyományos gyűjtő szolgáltatásban túlméretesnek vagy egyedi kezelést igénylő árunak számító áruféleségek célba juttatására. A felvételt és a kézbesítést munkatársaink telefonon vagy elektronikus üzenetben egyeztetik a rendelésfelvétel során kapott telefonszámokon. 

Express küldemény: számos futárszolgálat vállal express szállítást akár nagy csomagra is. Ebben az esetben rugalmasan, gyorsan, és akár már aznap sor kerülhet a kiszállításra.

Emeletre szállítás: a szolgáltatás nagyméretű csomagok esetén különösen hasznos. A díjmentes és fizetős emeletre szállítás is előzetes megrendeléshez kötött, a szolgáltatást a megrendelő és a címzett is egyaránt megrendelheti. 

Mi számít nagy csomagnak?

A nagy csomag speciálisabb terület. Egyes mérethatárok és súlyhatárok segítenek a behatárolásban. Belföldi és nemzetközi szállítmány esetében is lehetnek eltérések.

Minden futárszolgálatnál más és más határokkal kell számolnod!

Nagyméretű csomag mérethatára

A nagyméretű csomagok mérethatára más és más lehet. A futar.hu esetében az alábbiak alapján nevezzük nagy csomagnak a küldeményt: 

Maximális hossz: 350 cm. 

Amennyiben meghaladja a 350 és 400 cm-t, felár ellenében, hosszabb szállítási határidővel teljesítjük a szállítást. 

Maximális magasság: 170 cm. 

170 és 195 cm között a megvalósíthatóságról egyeztetni szükséges a munkatársainkkal. Ha a szállítás teljesíthető, feláras szolgáltatásként vállaljuk, illetve sok esetben raklapos szállítási szolgáltatással tudjuk a megbízást teljesíteni.    

Nagyméretű csomag súlyhatára

A súly szintén kiemelkedő szerepet tölt be a szállításnál.

Futárszolgálat tömeghatára: 300 kg/küldemény, 80 kg/csomag.

A fel és- lerakodással érdemes külön számolni. Ez, esetünkben, a 80 kg-nál nehezebb, 150 kg-nál könnyebb szállítási egység (küldeménydarab) fel- és lerakodását a szolgáltatási díj nem tartalmazza. 

Ki kell emelnünk, hogy egy küldemény több csomagból is állhat. 

Nagyméretű, de terjedelmükhöz képest könnyű küldemények díját térfogatsúlyuk, azaz az általuk elfoglalt hely, és nem a tényleges súlyuk alapján állapítjuk meg. A díj a tényleges súly vagy a küldemény térfogatsúlya közül a magasabb alapján kerül meghatározásra. Hosszúság (m) x szélesség (m) x magasság (m) x 100 = térfogatsúly, jelentése: 1 m3 = 100 kg.

Nagy méretű küldeményhez tartozó díjmentes szolgáltatások

A Futárszolgálat a szállítás során egyes szolgáltatásokat díjmentesen biztosít:

 • Rendszeres, előre időzített automatikusan teljesülő megbízások lehetősége,

 • Részletes számla,

 • Küldeménybiztosítás 100.000 Ft értékig,

 • Saját rendelési azonosítóra történő hivatkozás,

 • Webshop és vállalatirányítási rendszerekbe könnyen importálható státuszinformáció (API),

 • 2. kézbesítési kísérlet,

 • Extra rakodóval teljesített 2. kézbesítési kísérlet 80 kg-ig és 3 szint árumozgatásig,

 • SMS és/vagy e-mail értesítés a felvételt és kézbesítést megelőző napon,

 • Telefonon történő jelzés a címre érkezés előtt,

 • Online nyomkövetés a megbízó és a címzett számára,

 • A címzett általi csomagellenőrzést megvárja a futár.

Hogyan számítják ki a nagy csomag díját?

A csomag díjának kiszámítása, köszönhetően a maximális méreteknek és határoknak, egyszerűen megtörténhet. 

Habár többnyire előre meghatározható a szállítás díja, a végleges értéket a raktári mérést követően, a mért adatok alapján állapítjuk meg. Az előre kifizetett szállítási díjat a mért adatok alapján korrigáljuk. 

A szállításra alkalmatlan (pl. csomagolatlan, vékony fóliába csomagolt zsákos áruk, olajos, piszkos, címzés nélküli stb.) küldemények felvételét a gépkocsivezető megtagadhatja, ebben az esetben a megrendelő köteles a kiállási díjat megfizetni.

A megfelelő csomagolásról itt olvashatsz!

Hogyan csomagolják a nagyméretű küldeményeket?

A csomagolás minősége elengedhetetlen a nagyméretű csomagok esetében. Ez azért is lényeges, mert a nagy, feladott csomagok is lehetnek törékenyek és sérülékenyek, ezért válassz csomagolásnál erősebb csomagolóanyagot, hogy elkerüld a kellemetlen meglepetéseket. 

A csomagszállítás fejlődésének köszönhetően könnyebben és olcsóbban megoldható a nagy súlyú csomagok szállítása is. Nemzetközi és belföldi szállítás is megoldható: a csomagolás tényleges mérete és csomagolása ebben az esetben is lényeges.

A megfelelő csomagolás a feladó dolga: mibe kerül a csomag? Hogyan oldható meg a biztonságos szállítás? Az alábbi cikkben számos lényeges információt olvashatsz, hogyan borítsd be a csomagot.

Szeretnénk, ha árud épségben megérkezne. Partnereink esetében a csomagokat tömegesen kezeljük, és alvállalkozókat is bevonunk a teljesítésbe. A belföldi gyűjtő szolgáltatás során a csomagokat több jármű szállítja, többször szortírozzuk, megfelelő méretű autóra, útirányra optimalizáljuk. 

A raktári munka során halmozzuk, és a raktérben ismételten egymásra helyezzük az árukat. Ezért nagyon fontos a küldemény megfelelő csomagolása. Ez minden esetben az árut feladó felelőssége, annak minőségét a futár a helyszínen nem tudja megállapítani, és nem kötelessége vizsgálni. 

Általánosságban elmondható, hogy a gyári csomagolás felel meg a biztosítási feltételeknek. Bizonyos gyári csomagolásokat nem egyedi szállításra optimalizálnak, hanem azonos termékek csoportos raklapon történő szállítására, ilyen esetben 

 • A legjobban a kartondobozos csomagolás felel meg a futárszolgálati munkafolyamatoknak, vastag ragasztószalagot használjunk, ne kötözőanyagot (beakadhat a szortírozásnál), a ragasztószalag legyen H alakban, ne engedd a keresztirányú ragasztószalag a dobozt kinyílni, a gépek kezelőgombjait, üvegfelületeit hungarocellel vagy dupla hullámkartonnal kell védeni.

 • Mindig szánj időt az áru átvételére, a csomag gyors kinyitására, a sérülések ellenőrzésére. Ezt az 1-2 perc várakozást nem tagadhatja meg a futár vagy a szállító.

 • Ha mégis megsérül az áru, a sérülést az átvételnél a kiszállító sofőr jelenlétében kell dokumentálni. Legjobb fényképet készíteni, és a csomagkísérő bizonylaton pontosan meghatározni a sérülés mértékét. A sérülésről mielőbb tájékoztasd a szolgáltatüt is.

 • Bizonytalan esetben jobb nem átvenni a küldeményt. Későbbi reklamáció esetén nem bizonyítható, hogy az átvétel előtt történt-e a káresemény.

Mire figyelj a nagy méretű csomagok feladásánál?

Hogy mi mindenre kell odafigyelni a feladásnál, hogy a küldemény biztonságban eljuthasson A-ból B-be? 

A maximum súlya és mérete mellett a hosszúság, magasság és szélesség is lényeges. Mindig tájékozódj az adott szolgáltató határairól, hogy a megfelelő szolgáltatást rendelhesd meg. 

Ha a méretek rendben vannak, vedd számításba, hogy hova is szállíttatnád a csomagot: elképzelhető lehet, hogy a címzett szeretné, ha a lakásába is felvinnéd a csomagot. Ez, bizonyos díj ellenében a legtöbb szolgáltatónál lehetséges.

Egy bizonyos értékhatár felett gyakran kérnek biztosítást az ügyfelek: a biztosító utólag vizsgálja a csomagolást és csak körültekintően becsomagolt termék esetén téríti meg a kárt.

Túlméretes csomagok biztosítása

Vannak olyan értékű csomagok, ahol teljesen jogosan, felmerül a biztosítás lehetősége.

Esetünkben a díjban foglalt maximális biztosítási fedezet 100.000 Ft. Az érték megjelölése nem jelenti azt, hogy a küldemény teljes értékére fedezet biztosítunk.

A magasabb áruérték teljes biztosításához külön szolgáltatást kell megrendelni. A megfelelő csomagolást a feladónak kell biztosítania, a kártérítési igényt csak megfelelő csomagolás esetén tudunk elfogadni. 

A küldemények magasabb értékre történő biztosítása külön díj ellenében, a felülbiztosításra vonatkozó egyértelmű utasítás esetén történik. A biztosítási megbízásról előre tájékoztatni kell a szolgáltatót.

A biztosítás minden szolgáltatónál más és más feltételek mellett lehetséges.

Miben segíthet a futárszolgálat?

A futárszolgálat szerepe óriási a túlméretes csomagok esetében. Segíthetünk, a

 • csomagszállítás feltételeinek meghatározásában,

 • a küldemény biztonságos házhozszállításában,

 • belföldi és nemzetközi csomagszállításban,

 • a díjak kalkulálásában,

 • az online rendelésekben.

Amennyiben többet szeretnél megtudni a túlméretes csomagok szállításáról, keress minket és segítünk!

Szólj hozzá Te is!

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

Gyorsaság, megbízhatóság, költséghatékonyság