2022-03-01

Raklapos szállítás: mit kell tudni róla?

Ezt a szállítást általában azok választják, akik nagy mennyiségű áru szállítását szeretnék biztonságosan és gyorsan továbbítani. Ismerjük meg jobban a raklapos szállítást!

Mit kell tudni róla? Kinek érdemes ezt választani és mik az előnyei?

Hol használják leginkább ezt a szállítási módot és mire kell odafigyelni közben?

Végül pedig milyen szolgáltatás választható ehhez a módhoz?

Mi az a raklapos szállítás?

Amennyiben 80 kilogrammnál nagyobb árut vagy több csomagot küldene egy cég egyszerre egy adott helyre, érdemes a raklapos szállítást választani. A dobozonkénti küldés gyakran macerás, illetve idő- és energiaigényes is, míg a raklapos szállítási megoldást egyszerűsége és praktikussága miatt sokan előnyben részesítik.

A 80 kg-ot meghaladó áru szállítása raklap segítségével történik.

A nagyobb csomag súly, hosszúság, szélesség és magasság tekintetében mindig felvet néhány kérdést. A raklapos csomag, küldemény esetén mindig pontos tervezésre van szükség, mely alapján a szolgáltatás maximálisan kielégíti a megrendelő igényeit.

Amikor előkészítik a belföldön, vagy akár külföldön szállítandó raklapos áru továbbítását, figyelembe kell venni, hogy a csomagok mérete megfeleljen az előírásoknak, a csomagolásuk és raklapon történő elhelyezésük szabályszerű legyen.

Emellett fontos, hogy a dobozok erősen és stabilan álljanak a raklapon. 

Kiknek megfelelő a raklapos szállítás?

Ha az olcsó és biztonságos csomagszállítás a cél, akkor érdemes a raklapos szállítást választani. Mint ahogyan fentebb is írtuk, a nagyobb súly és méret abszolút indokolja a raklap melletti döntést. A csomag, a raklapnak hála, könnyen mozgatható targonca segítségével, és a raktérben való mozgatás is könnyen megoldható.

Ezekkel a raklapokkal könnyen lehet számolni, hiszen általában szabványméretről beszélünk. Így a helykihasználás a súly és a méret pontos adatokkal rendelkezik. Kiszámíthatóvá és megbízhatóvá teszi a küldemények mozgatását.

Tehát ha nagy méretű vagy különleges áru szállítása lenne a cél, a szolgáltatást érdemes igénybe venni.

Mik az előnyei ennek a szállítási módnak?

Lássuk a raklapok további előnyeit:

 • Helytakarékosság: a szabvány EUR raklapok segítségével az összes csomagot együtt szállíthatjuk, a hely maximális kihasználásával.

 • Gyorsaság: akár egy napon belül is megoldható a folyamat.

 • Pontosság: a csomag méretei és meghatározott súlya lehetővé teszi a könnyű kalkulálást.

 • Kedvező díjak: mivel általában nagy mennyiségű áru cserél gazdát, kedvező díjakat lehet kialkudni.

 • Belföldi és külföldi szállítás: akár belföldön akár nemzetközi viszonylatban is fuvarozunk, a raklap tartalma célba ér.

 • Biztonság: a jól kiszámolható méretek és a pontos súly, hosszúság, magasság és szélesség ismerete teljeskörű biztonságot garantál.

 • Praktikusság: a raklapos áru a lehető legpraktikusabban pakolható és szállítható.

Hol alkalmazzák leggyakrabban ezt az opciót?

Leggyakrabban akkor, amikor nagy mennyiségű, akár több száz kg súlyú árut vinnének A-ból B-be, akkor egyértelműen a raklapos szállítás jelenti a legkézenfekvőbb megoldást. 

Emellett a szállítási mód segítségével energiát is spórolunk, mert a fel- és lerakodás mindössze egy ember munkája; ő az aki szükséges a raklapmozgató targonca kezeléséhez. A szabványméretek használata és kompakt csomagolás jelentősen megkönnyíti az áru rakodását, szállítását és tárolását.

Mire kell odafigyelni a raklapos szállításnál?

A következő, amire oda kell figyelnünk, hogy az áru biztonságosan megérkezzen. Ehhez kötelező néhány lehetőséget számba venni.

Lássuk mik azok a legfontosabb elemek, melyeket okvetlenül szem előtt kell tartani, ha bármilyen raklapot is szállítanánk.

Adatok pontossága

Fontos, hogy tisztában legyünk a raklapok pontos méretével, emellett közöljük a szolgáltatóval annak súlyát és a rakomány magasságát is.

Címek pontossága

díjszabásnál számít, hogy hova is visszük a szállítmányt, ezért fontos, hogy a lehető legpontosabban megadjuk, hogy honnan hová szeretnénk eljuttatni a rakományt. 

Szállítmány ellenőrzése

Minden esetben ellenőrizzük, nem sérült-e meg a csomag.

Áru biztonsága és rögzítése

Kiemelten figyelni kell arra, hogy az áru ne lógjon túl a raklapon, mert úgy nem lehet megfelelően kitölteni a rakteret. A biztonságos az is hozzátartozik, hogy a raklaphoz is rögzítsük a dobozokat. Speciális alakú tárgyak esetén külön gondot fordítsunk a rögzítésre.

Amennyiben áru nem tölti ki a dobozok belsejét, megfelelően csomagolással és kitöltéssel kerülhetők el a sérülések.

Egyeztetés a szolgáltatóval

Minden esetben ismerkedjünk meg a raklapos szállításra vonatkozó kritériumokkal az adott cégnél.

Telephely alkalmassága

Vegyük számításba, hogy nem minden címzett telephelye alkalmas egy kamion befogadására. Mindig ismertessük, hogy van-e elegendő hely a fel- és lerakási helyszínen targonca a be- és kirakodáshoz.

Szállítmány követése

A biztonság növelése érdekében kérjük a szállítmány követése szolgáltatást.

Raklapon szállított küldemény: szolgáltatások, melyek közül választhatsz

Habár számos szolgáltató kft kínál raklapos szállítási lehetőséget, az elérhető extrák változhatnak. A futár.hu esetében az alábbi szolgáltatások díjmentesen is igénybe vehetők:

 • Rendszeres előre időzített automatikusan teljesülő megbízások lehetősége,

 • Részletes számla,

 • Küldemény biztosítása 100.000 Ft értékéig,

 • Maximum 15 perc díjmentes várakozás felvételnél és leadásnál,

 • Saját rendelési azonosítóra történő hivatkozás,

 • Webshop és vállalatirányítási rendszerekbe könnyen importálható státuszinformáció.

Cégünk felelősséget vállal a megfelelő csomagolásban feladott küldemények feladótól címzettig történő biztonságos szállítására. A küldemények díjban foglalt maximális biztosítási fedezete 100.000 Ft. Emellett a szállítmány konkrét értékére extra szolgáltatásként árubiztosítás köthetünk.

Fontos kiemelnünk, hogy a raklapos szállítási szolgáltatást nem lehet összehasonlítani a hagyományos futárszolgáltatással. Mivel nagyobb termékekről van szó, a szállítási ideje hosszabb lehet, akár 2-5 munkanap. 

Ennek ellenére igyekszünk mielőbb kiszállítani az árut.

A raklapos szállítás biztonságos és praktikus megoldás, amennyiben nagyobb mennyiségekről van szó. Ha megfelelő partnert keresel a raklapon történő szállításra, és több adatot, információt szeretnél, állunk rendelkezésedre!

Szólj hozzá Te is!

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

Gyorsaság, megbízhatóság, költséghatékonyság