2021-09-27

Törékeny csomag feladása: mire kell figyelni? (4 egyszerű lépésben)

Ha törékeny, sérülékeny vagy speciális küldeményről van szó, a csomagolás és a szállítás is maximális védelmet kell nyújtson. Amikor sérülékeny, netán törékeny vagy speciális kezelést igénylő küldeményed van, elengedhetetlen a megfelelő védelmet nyújtó csomagolásról gondoskodni. 

Ezekben az esetekben számos kérdés merülhet fel, amelyekre jó egy helyen választ találni.

Mi számít pontosan törékeny árunak? Hogyan és milyen jelölést alkalmaznak ilyen küldemények esetén?

Az is nagyon lényeges, hogy tisztában legyél azzal, miként lehet csomagod biztonságban, milyen külső és belső csomagolóanyag védheti a sérülésektől.

Felmerülhet az is, hogy miként történik a csomagolás és milyen további csomag előkészítő eljárásokat alkalmazhatsz küldeményed még nagyobb biztonsága érdekében. Ezekre a kérdésekre keressük a választ alábbi cikkünkben.

Mit nevezünk törékeny árunak?

Már az elején érdemes leszögezni, hogy általában mi is számít törékeny küldeménynek. Legtöbb esetben ez egy speciális szállítmányt jelöl, amely nagyobb eséllyel sérülhet a szállítás során. Éppen ezért nagyobb figyelmet igényel, amit már előre jelezni kell a szolgáltató részére.

Mik is tartoznak pontosan a törékeny megnevezés alá?

 • a gyártó csomagolásán törékenynek jelölt áruk, 

 • elektronikai cikkek,

 • üvegek, üvegből készült tárgyak,

 • kerámiák,

 • porcelán,

 • üveg flakonok,

 • lámpák,

 • kerékpárok, közlekedési eszközök

 • vékony faanyagból, fémlemezből vagy kemény műanyagokból készült tároló elemek, borító lapok, lakberendezési -és dísztárgyak.

Minden olyan áru, ami sérülhet szállítás közben, törékenynek minősül.

Mit jelöljünk mindenképp törékeny küldeményként?

A fent említett termékkategóriákat érdemes egytől-egyig törékenyként kezelni. Emellett az is döntő lehet a törékeny megjelölés esetén, ha az áru értéke magas.

Ezt persze mindenki maga dönti el, de a műtárgyak, értékes, kézzel festett porcelánok és kristálypoharak esetén az ember nem bízza a véletlenre a szállítást. Ha úgy érzed, hogy csomagod akkor lehet a legnagyobb biztonságban, ha törékenynek minősül, ne habozz a címke használatával.

A törékeny küldeményt belföldi csomagszállítás esetén a “Törékeny” felirattal, nemzetközi csomag esetén a “Fragile” jelzéssel kell ellátni. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez önmagában nem garancia a biztonságra.

Mindig ügyelj az előírásoknak megfelelő külső és belső csomagolásra, az előzetes jelzésre, miszerint törékeny árut küldesz (a megrendelő email tárgy mezőjében is jelezd), valamint a csomagolás menetének dokumentációjára. Továbbá győződj meg róla, hogy az adott szállítási szolgáltatással küldhető-e törékeny küldemény, ugyanis törékeny küldemények szállítására általában egyedi feltételek vonatkoznak!
 

Ha a csomag 25 kg feletti, használd a Nehéz/Heavy jelzést.

Törékeny csomag feladása: a 4 legfontosabb kérdés 

A törékeny küldemény feladására már számtalan módszer létezik, de fontos tudni, milyen szempontok alapján tudod maximálisan megvédeni a csomagot. 

A megfelelő futárszolgálat kiválasztása is fontos szempont. Hiszen az utazás során az áru sérülhet, kivéve, ha megbízható szolgáltatóra bízod a küldeményt. 

Azt azonban fontos tisztázni, hogy a helyes csomagolás és a megfelelő csomagolóanyag elengedhetetlen ahhoz, hogy a küldeményed épségben a címzetthez érkezzen. A tökéletesen csomagolt árut csak vágóeszközzel lehet megbontani, tehát külső sérülés nem található rajta.

1. Így csomagold be a feladni kívánt árut

Szállítás során a törékeny tárgyat több rétegű buborékfólia és csomagolóréteg fedi. A kiálló felületekre extra figyelmet kell fordítani, a fogantyús szállítmány esetén pedig alá kell támasztani a fület. 

Ha üreges terméket adsz fel, a tárgyat is meg kell töltened kitöltőanyaggal. Ha több kisebb terméket csomagolsz egy dobozba, használj elválasztóelemeket! A megfelelő párnázóanyagok az összes terméket megvédhetik a sérüléstől.

A futar.hu ügyfélszolgálata a termékről készült fotó és a tervezett csomagolás leírása alapján saját szállítási rendszerére vonatkozóan biztonságos minősítést ad vagy szükség esetén tanácsot a további védelem érdekében!

2. Mi legyen a kitöltőanyag?

Ha a tárgy külső csomagolása elkészült, és megfelelő védelemmel láttad el a kiálló részeit, a kitöltőanyag következik. Ez segít abban, hogy az áru ne érintkezzen a doboz falával, így biztonságosan utazzon.

Megfelelő anyag lehet a térkitöltő chips, hungarocell lap, csomagoló hullámpapír, légpárnás fólia vagy polisztirol hab, mindez függ az áru jellegétől. 

TIPP: Környezethatékony és költségmentes térkitöltő lehet például: újságpapírgalacsin, széttépett kartondoboz lapjai, üres petpalack stb.

3. Milyen a biztonságos külső védelem?

A megfelelő doboz kiválasztása is elengedhetetlen. A doboz készüljön erős kartonból, legyen többrétegű, sőt, akár duplán is becsomagolhatod a feladni kívánt terméket.

A csomagolás kiválasztásánál fontos figyelembe venni a tárgy súlyát, méretét és mennyiségét is.

A tökéletes dobozban a tárgy kényelmesen elfér, de kb. 5-6 cm választja el a doboz falától. A gyenge doboz nagyobb lehetőséget ad a termék sérülésére, ezért erre különösen figyelj oda.

A doboz lezárása is fontos tényező: az éleket erős ragasztóval ragaszd le, csomagragasztóval vagy zsugorfóliával.  

A tökéletes csomagolásra már számtalan lehetőség kínálkozik. A számodra legjobb módszer megismeréséhez érdemes elolvasni a témában írt csomagolási útmutatót!

4. Milyen tényezők befolyásolják a törékeny csomag költségét?

A törékeny csomagod feladásának költsége függ attól, hogy milyen méretű, milyen nehéz illetve mekkora az értéke. Ha a címzetthez közvetlenül szeretnéd eljuttatni a csomagot, az szintén többletköltséggel járhat. 

Ha rövidebb időkorlátot adsz meg, szintén drágulhat a kézbesítés. A különböző szolgáltatók más és más árszabással dolgoznak. Nálunk például így alakulnak törékenyáruszállítási árak.

Törékeny áru csomagolása lépésről lépésre

2021-ben a szolgáltatások és lehetőségek száma végtelen. Azonban ennek ellenére nem árt tudni, hogyan is csomagolhatod be a törékeny árut: lássuk a folyamatot lépésről lépésre!

 1. Válaszd ki a futárszolgálatot: tájékozódj, és akár telefonon is érdeklődj utána, hogyan történik a kiválasztott cégnél a törékeny csomagok szállítása.

 2. Készítsd el a tárgy tökéletes csomagolását: kövesd a fent leírt metódust, hogy ne érjen meglepetés.

 3. Válaszd megfelelő kitöltőanyagot: rengeteg lehetőséged van, de mindig tartsd szem előtt a csomagod méretét és jellegét!

 4. Használj speciális dobozt és ragasztást: elengedhetetlen az erős doboz, de a stabil ragasztás is fontos!

 5. Szállíttasd a csomagot háztól-házig: ha biztosra akarsz menni, válaszd ezt a szolgáltatást!

 6. A “törékeny” csomagot jelöld emailben és a csomagoláson is: mindenképp jelezd a szolgáltató számára, hogy törékeny áruval lesz dolga, de erre nem elég egyetlen matrica, jelezd a megrendelésben is!

 7. Készíts fényképet a csomag tartalmáról és a csomagolásról is: ha esetleg kár érné a csomagod, kártérítést kérhetsz.

 8. Hívd fel a címzett figyelmét, hogy a futár jelenlétében ellenőrizze a csomagot! Sérült küldeményt csak jegyzőkönyvvel vegyen át vagy utasítsa vissza a kézbesítést.

Mire figyeljünk szállítás során?

A címzett és a feladó elégedettségéhez, a szállítás mellett, nagyon fontos a tökéletes csomagolás! 

A szállítás már a futárszolgálat dolga, de a csomagolásról a feladónak kell gondoskodnia. Ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő anyagokat válasszuk ehhez!

Ha ezen már túl vagy, ne kerülje el a figyelmed a csomagolás dokumentációja sem, hiszen így mehetsz biztosra:

 1. Készíts fotót a csomagolás lépéseiről és szükség esetén küldd el a futárszolgálatnak. 

 2. Kérd ki a szakértők véleményét. 

 3. A dokumentáció segít abban, hogy az esetleges kár esetén biztos lehetsz benne, hogy a csomagolás megfelelt a futárszolgálat szabályzatának. 

 4. Szívesen adunk csomagolási tanácsot.

Ha pedig gyakran szükséged van törékeny áru szállítására, érdemes bővíteni a webshopos kiszállítás lehetőségeit! 

Tippek a tökéletes biztonságért: mit tehetünk még?

Az alábbi tippekkel kisebb eséllyel érhet meglepetés:

 • Ne hagyj üres helyet a dobozban: az áru elmozdulhat és sérülhet, valamint összenyomódhat és kiszakadhat a csomagolása.

 • Ha a dupla karton csomagolás választod, a külső és a belső karton között használj térkitöltő anyagot, ez fokozza a dobozban lévő tárgy biztonságát.

 • Ha nehéz tárgyat adsz fel, lásd el extra védelemmel: a térkitöltő anyagon túl kapjanak kiegészítő párnázást és kitámasztást minden irányban.

 • Vannak tárgyak, amiket inkább ne csomagolj egybe: ezek az üveges és törékeny termékek.

 • Ha több darabból áll a küldeményed, csomagold külön őket annak érdekében, hogy szállítás közben ne sérüljenek. Ha egy nagy kartondobozba helyezed a tárgyakat, mindegyik árut csomagold külön kisebb dobozokba, a tárgyakat pedig borítsd be egyenként, és minden dobozban alkalmazz térkitöltőt.

Biztosítsuk be a törékeny csomagot!

Ha a fentiek betartása mellett úgy érzed, tovább mennél, mert például különösen értékes szállítmányról van szó, érdemes biztosítani a csomagot. 

A Futár.hunál például extra szolgáltatásként csomagbiztosítás köthető (mely megfelelő csomagolás megléte mellett köthető), így a legkisebb mértékben sem kell aggódnod a küldemény miatt. 

Számos szolgáltatásunk lehetővé teszi, hogy törékeny küldeményed épen és sérülésmentesen érkezzen célba.

Ha biztonságban szeretnéd tudni törékeny csomagod, keress minket bátran és kérj árajánlatot!

 

Szólj hozzá Te is!

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

Gyorsaság, megbízhatóság, költséghatékonyság